Tidslinjeposter taggade med:

Politik: lagar och beslut

I takt med att internet växte och blev populärt uppstod också behov av lagar och regleringar som påverkar hur vi kan använda nätet och vad företag får göra på nätet.

Carl Bildt utanför sommarstuga med bärbar dator, 1990-tal
1994

Carl Bildt och Bill Clinton skriver historia med sitt mejlande

Den femte februari 1994 skriver Sveriges dåvarande statsminister Carl Bildt ett mejl till USA:s president Bill Clinton (och får också ett svar). Det är första gången som regeringschefer mejlar med varandra

1994

Regeringen startar IT-kommissionen och satsar miljard på skolan

I mars 1994 tillkallas den första IT-kommissionen. Tanken är att den ska fungera som rådgivare i IT-frågor åt regeringen, men också ta fram och sprida information och kunskap på området, och driva på utveckling och strategi.

1994

Valresultatet skickas ut via mejl – och Sveriges redaktioner skaffar internet

1994 distribuerar Patrik Fältström och några till valresultaten per mejl till olika medier i Sverige.

1994

Nu vaknar politiken – Bildts tal blir början på en svensk storsatsning på IT

Runt 1994 inser politikerna på den allra högsta nivån att datorer och internet är viktiga frågor om Sverige ska hänga med i utvecklingen.

internet är en fluga
1996

"Internet är en fluga" – sa aldrig Ines Uusmann

Ines Uusmann (s) är kommunikationsminister mellan 1994 och 1998. Hon har blivit känd för att ha sagt att internet är en fluga – fast det gjorde hon faktiskt aldrig.

internets historia illustrationer collage
1997

Utredning startar: Vem ska ta hand om Sveriges internet?

Statskontoret får i uppdrag av regeringen att utreda den svenska delen av internet. Utredningen kommer bland annat fram till att internet sannolikt kommer att dominera som kommunikationsmedel i framtiden, och föreslår att det ska startas en stiftelse som ska ta hand om toppdomänen .se.

Dator på skrivbord i lego
1998

Hem-pc-reformen kickar igång: Nu ska alla kunna ha en dator hemma

Alla ska kunna ta del av den nya tekniken. Tack vare hem-pc-reformen får en miljon svenskar sin första dator.

BBS-lagen
1998

Spionanklagelse leder till ny nätlag

Får man verkligen skriva på nätet att någon är en sovjetisk agent? Anklagelsen blir grunden för en ny svensk lag om hur vi för oss på internet.

1999

IT-kommissionen driver på för att ge alla svenskar 5 Mbit/s genom fiberutbyggnad

En massiv utbyggnad av Sveriges digitala infrastruktur för att ge alla svenskar tillgång till bredband och uppkoppling som ger 5 Mbit/s till alla i båda riktningarna. Det är IT-kommissionens vision, som presenteras 1999. Med målande liknelser och en stor dos framtidstro förklarar kommissionen nyttan för politiker och allmänheten.

Kvinna sitter vid ett bord och tittar på sin mobil som hon håller i handen.
2003

Ny lag om elektronisk kommunikation

I juli 2003 träder en ny lag om elektronisk kommunikation i kraft. Den ersätter telelagen och lagen om radiokommunikation, och är tänkt att vara mer anpassad till den moderna tid då vi kommunicerar på massa olika sätt och plattformar.

2005

Ipred-lagen ska göra det lättare att hitta (och döma) illegala fildelare

Att ladda ner andras musik och film har fram till nu varit lagligt, även om det kanske inte ansetts moraliskt riktigt. Från och med 1 juli 2005 är lagtexten tydlig.

Anna-Karin Hatt
2006

Toppdomänlagen

I toppdomänlagen regleras hur domänadministratörer ska jobba och hur de till exempel ska registrera ägare av toppdomäner i Sverige.

Piratpartiet parad
2006

Piratpartiet startas i Sverige – når EU-parlamentet på tre år

Rickard Falkvinge, Piratpartiets grundare och första partiledare, skrev ett chattmeddelande den 1 januari 2006 på en hubb för fildelningsprotokollet Direct Connect och meddelade att det sprillans nya partiet Piratpartiet precis hade lanserat sin första sajt. Vad som sedan skedde hade nog ingen av de inblandade räknat med.

2007

IT-politiska rådet

Sommaren 2007 tillsätter regeringen IT-politiska rådet, en arbetsgrupp som ska fungera lite som en efterföljare till IT-kommissionen och komma med synpunkter och tankar i IT-politiska frågor.

Protester mot FRA-lagen utanför Sveriges Riksdag
2008

Övervakning och personlig integritet blir förstasidestoff med FRA-lagen

En ny lag om Försvarets radioanstalts befogenheter kommer att orsaka stor tumult i riksdagen i juni 2008.