Grumpy Cat

Så tog katten över internet

Continue

Hur kommer det sig att just katten är det djur som får oss att skratta, gilla och dela mest på nätet? I den här utställningen handlar allt om katter och det är en resa som börjar redan i det gamla Egypten och slutar med internets kändiskatter som Grumpy Cat och Monty.

Kattdyrkan startar redan i det forntida Egypten

Trodde du att vår besatthet vid katter var ett modernt påfund? Icke! De gamla egyptierna var under perioder helt besatta av katter och kattdjur.

Genom DNA-analys har forskare antagit att vi människor har haft katter som husdjur kanske så länge som 10 000 år. Från början var syftet att hålla sädesförråden fria från möss och andra skadedjur, men i det forntida Egypten blev katten en del av religionen. Det tidigaste beviset är en kristallmugg från år 3100 före Kristus med ett graverat motiv föreställande den lejonhövdade gudinnan Mafdet. Hon ersattes senare av gudinnan Bastet, även hon med lejonhuvud.

På 1000-talet före Kristus blev det populärt att ha katter som husdjur i Egypten och då fick Bastet istället ett katthuvud och blev katternas beskyddare. Då tog även kattdyrkandet ordentlig fart och det var till staden Bubastis egyptierna åkte för att tillbe Bast. Där fanns ett tempel med en enorm Bast-staty och mängder av heliga katter som bodde i tempelområdet. Katterna var under perioder så många att prästerna fick göra "rituella gallringar” av beståndet. De avlivade katterna mumifierades och såldes till pilgrimer som reliker. Det var över huvud taget vanligt att man offrade mumifierade katter till Bastet och år 1888 hittades en egyptisk massgrav med 80 000 mumifierade katter och kattungar.

1870

LOL-katternas fader

Den första LOL-katten dök upp över 100 år före internets födelse, även om den inte visste att den var en LOL-katt.

Även om den moderna LOL-katten brukar dateras till tidigt 2007 när den här bilden publicerades på sajten I can has cheezburger är fenomenet "roliga bilder på katter" mycket äldre än så. Faktum är att redan på 1870-talet började den brittiske fotografen Harry Pointer att fotografera katter i olika lustiga situationer med underhållande bildtexter till. Dessa såldes som "carte de visite", ett slags visitkortstora foton som köptes och byttes mellan vänner och bekanta.

Den amerikanska fotografen Harry Whittier Frees tog det ett steg längre och klädde ut sina katter i dockkläder och placerade dem i mänskliga situationer. Bilden här ovan med katten som väntar på middag är nästan kusligt lik en modern LOL-katt i sitt upplägg. Här är några till:

gamlakattermontage

1894

Världens första kattvideo

Thomas Edison uppfann inte bara glödlampan, han spelade också in den första videon med katter som gör tokiga saker.

Thomas Alva Edison har en hejdundrande massa patent; över 1000 stycken i USA och även ett antal i Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Han var bland annat intresserad av ljus, ljud och elektricitet och var delvis att tacka för den tidiga filmkameran, eller "kinetografen" (vem som exakt uppfann vad är något oklart, läs mer här).

I juli 1894 spelar han in vad som antagligen är världens första kattvideo i sin studio "Black Maria" i New Jersey. I videon ser vi två katter i en boxningsring som pucklar på varandra. Katterna är till och med utrustade med boxhandskar och hålls uppe av en man i bakgrunden.

Värt att nämna är dock att Edison inte var någon vidare kattvän, eller djurvän heller för den delen. Under det förra sekelskiftet låg han i en bitter fejd med uppfinnaren Nikola Tesla om vilket elsystem som skulle bli standard; växelström (AC) eller likström (DC). Edison, som företrädde DC-sidan, drog igång en smutskastningskampanj mot AC-tekniken genom att inför publik elektrifiera djur.

Hans poäng var att djuren tålde DC-ström med högre volt-tal medan de brann upp av AC-ström med lägre volt, vilket skulle bevisa att DC-tekniken var mindre farlig. Till sina demonstrationer använde han oftast lösdrivande hundar och katter, men också hästar och till och med en elefant.

1971

Christian the Lion – jättekatten som smälter ditt hjärta

En lejonunge inköpt på Harrods återförenas med sina köpare och får Youtube att smälta.

Christian the Lion är ett populärt Youtubeklipp från dokumentären "The Lion at World's End" från 1971. Dokumentären handlar om hur två australiensare, John Rendall and Anthony Bourke, boende i London hittar en lejonunge till salu på varuhuset Harrods. De tycker synd om den så de köper den och tar hem den.

När lejonet, som de döpt till Christian, växer sig större tvingas de båda ägarna fatta beslutet att försöka återintroducera honom i det vilda igen. De släpper ut Christian i Kora National Reserve i Kenya där han efter ett tag hittar en lejonflock att leva med. I klippet får vi sedan se hur John och Anthony ett år senare lyckas leta upp Christian och återföreningen som följer är vad som gjort klippet så omtyckt.

Efter mötet 1971 återvänder John Rendall för ytterligare ett möte 1973. Då är Christian nästan dubbelt så stor som 1971 och har fått egna lejonungar. Trots det känner han igen John och reagerar lika glatt som i klippet från 1971.

2014 blir ett klipp på samma tema en ny viral succé – denna gången med lejonet Sirga och hennes skötare Valentin Gruener i huvudrollerna:

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Sara Hagwall. Tack! Saknar du något på vår internetmuseum.se, tipsa oss här.

1993

Sjungande katter till jul

Jul, katter och musik; saker som var och en för sig är härliga, men som kanske inte bör kombineras.

Ta din favoritjulsång och fundera på hur den skulle kunna göras ännu bättre. Om den var framförd av katter såklart! Ungefär så gick det säkert till i början av 90-talet när den amerikanska kompositören och producenten Mike Spalla sa upp sig för att satsa på sin passion på heltid: att spela in katter som sjunger julsånger. Hans första skiva, "Jingle Cats: Meowy Christmas", kom ut lagom till julen 1993 och innehåller över 1000 olika kattläten som Mike har klippt ihop till melodier.

Vi spolar fram till nutid och konstaterar att Mikes meritlista har vuxit till fyra julalbum sjungna av katter, en med hundar och en med bäbisar. Hans Youtube-kanal har ett 70-tal klipp och sammanlagt 11,5 miljoner visningar. Den mest populära videon är Stilla natt med 4,3 miljoner visningar.

1997

KittyCam, pionjärkatt inom livestreaming

Kontorskatten Kitty var en sann internetpionjär när hon i slutet av 90-talet blev live-strömmad till tusentals datorer. Kändiskatten fick under perioden ett tiotal fanmail i veckan.

Du kanske har hört talas om JenniCam eller AnaCam, två tjejer som på 90-talet var bland de första att "lifecasta", alltså strömma video från sina hem 24 timmar om dygnet. Eller video är ett starkt ord; det handlade snarare om ett par bildrutor i minuten. 1998 startade Tyler Stone, chefen på företaget Joint Solutions Marketing i Santa Cruz i USA, KittyCam.

På sajten med samma namn kunde besökaren se en liveström från företagets konferensrum där kontorskatten Kitty bodde. Oftast låg hon dock och sov antingen på eller under bordet. Det hindrade dock henne inte från att få fans; enligt Tyler hade sajten knappt 100 000 besökare på ett halvår och Kitty fick ett tiotal fanmail i veckan. Hur länge KittyCam låg uppe eller vad som sedan hände med Kitty förtäljer inte historien.

1999

Skannade katter – djurplågeri eller genialiskt?

Från skannade katter till Gears of War; mångsysslaren Cliff Bleszinski har skapat digital underhållning på många sätt.

BalonNoirI I slutet av 90-talet skapar den nu välkända dataspelsdesignern Cliff Bleszinski roliga bilder och kontroverser med katter och flatbäddsskannrar.
Till sajten cat-scan.com kunde den katt- och skannerägande allmänheten skicka in bilder på sina skannade katter. Genom en kombination av katters generella oberäknelighet och det faktum att flattbäddsskannrar inte är avsedda för rörliga (eller för den delen tredimensionella) objekt gör bilderna väldigt speciella.

Cliff Bleszinski gjorde en stor sak av att han fick in många hatmail från kattälskande människor som var oroliga för katternas hälsa. Han lovade dock att om katten såg ut att ha ont på bilden skulle den inte publiceras. Han rådde även kattskannare att hålla för ögonen på katten så den skyddas från skannerns starka lampa. Cliff Bleszinski är i dag en välkänd spelutvecklare och ligger bakom succéer som Unreal och Gears of War. Dock inga kattrelaterade spel vad vi vet.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Andreas Långström. Tack! Saknar du något på internetmuseum.se, tipsa oss här.

2000

Bonsai kitten – en vandringssägen på nätet

I internets barndom var vi inte lika slipade vad gäller källkritik. Katter i glaskuber rev upp känslor, fastän allt var fejk.

I internets barndom var vi inte lika luttrade och slipade vad gäller källkritik, och flera vandringssägner som cirkulerade fick fäste och rörde upp känslor. Ett exempel var den påhittade våldtäktsdrogen Progesterex, en annan var fenomenet Bonsai Kittens. Det startade när en grupp studenter på Massachusetts Institute of Technology i USA startade hemsidan BonsaiKitten där de hävdade att man genom att innesluta kattungar i burkar kunde forma dem till vackra statyetter.

Efter påtryckningar från bland annat Humane Society of the United States valde MIT att ta ner sidan i slutet av december 2000, bara två dagar efter att den publicerats. Sajten dök upp igen hos en kommersiell operatör i januari året därpå men togs ner efter nya påtryckningar. Sajten dök upp och togs ner ett antal gånger och till och med FBI jagade grundarna för brott mot lagen om att avbilda djurplågeri. FBI fann dock att anklagelserna var grundlösa.

• Originalsidan bevarad i speglad version
• En längre artikel om turerna kring Bonsai Kittens från tekniktidningen Wired
2003

I’m in ur X – katthumor från Starcraft-världen

Ett klassiskt upplägg för LOL-katter kommer faktiskt från datorspelet Starcraft.

Den blev populär i LOL-kattens barndom kring 2007. Ett exempel är en katt som sticker ut huvudet ur en dator med texten "I’m in your PC steeling your Internets".

Ursprunget till detta lär vara det klassiska strategispelet Starcraft som kom ut första gången 1998. 2003 postades en skärmdump från en match i spelet på sajten SomethingAwful där den ena spelaren frågar den andra var hen är någonstans och får svaret "im in ur base, killing all ur d00ds" (d00ds är leetspeak) för dudes, reds. anm.). Även om bilden kan vara fejkad gav den upphov till både katt- (och andra) mem.

2004

Knappnytt och Knatten – satirkatten med kultstatus

En svensk undergroundklassiker i internets barndom.

Programledaren Knatten är först animerad och senare i plysch, och Knappnytt tar upp allt från artisten Darins popularitet (första avsnittet från 2004) till lagförslag mot barnporr. Till valet 2006 gör de en valguide som är deras mest visade klipp på Youtube med knappt 160 000 visningar.

56 avsnitt produceras fram till 2011, och knappgängen hinner även med ett SVT-projekt som Mattias Petter Johansson beskriver som "väldigt misslyckat".

2013 auktioneras sajten knappnytt.nu ut till högstbjudande, men enligt ett meddelande på Knappnytts Facebook-sida ägs den åter av grundaren Mattias Petter Johansson. Han jobbar idag som utvecklare på Spotify och har inte några planer på fler avsnitt av Knappnytt.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Plux Stahre. Tack! Saknar du något på internetmuseum.se, tipsa oss här.

2004

Kitty Cat Dance – katten som sätter sig på hjärnan

Det räcker med att du hör låten Kitty can dance en gång, sen har du den på hjärnan för alltid.

Detta tillsammans med en trallvänlig och måttligt irriterande låt. Vad som började som ett high school-projekt på en animationskurs har nu 8,7 miljoner visningar på Youtube. Steve Ibsen jobbar idag på spelföretaget Big Fish Games.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från både Maria Grönhagen och Jessica Bolander. Tack! Saknar du något på internetmuseum.se, tipsa oss här.

2005

Nyan Cat – kungen av kattvideor

Den okrönte konungen över kattvideos på Youtube är en animerad hybrid mellan katt och bakverk.

Youtubes mest populära kattvideo är kanske också den mest enerverande. Den består av en 8-bitarsanimation av en katt med bakverket poptart (med körsbärssmak för att vara exakt) som kropp. Katten flyger genom rymden och lämnar en böljande regnbåge efter sig. Till detta hör vi en loopad version av låten Nyanyanyanyanyanyanya av den japanska artisten Daniwell-P.

Den ursprungliga animationen gjordes av illustratören Chris Torres, även känd som "prguitarman", och föreställer hans egen russian blue-katt Marty med en poptart istället för kropp. Chris laddade upp animationen på humorsajten LOL-COMICS, men det var först när Youtube-användaren saraj00n tog animationen och la på det enerverande soundtracket som poptart-katten verkligen for ut i rymden. Klippet fick en miljon visningar de första två veckorna och inom en månad hade katten synts på åtskilliga humorsajter. Det finns även flera spel, både på nätet, till mobilen och som NES-rom (!), med rymdkatten.

2005

Youtubes första kattvideo

Katter gillar papperstussar på snöre och melankoliska singer-songwriters.

Den första videon som lades upp på Youtube med en katt i huvudrollen är "Pajamas and Nick Drake". Den laddades upp den 22 maj 2005 av en av Youtubes medgrundare Steve Chen. Den sägs vara bland de 50 första video-klippen som laddades upp till Youtube över huvud taget. Dock har katten Pajamas lek till Nick Drake-låten "Hazy Jane II" aldrig blivit någon viral succé; i skrivande stund har klippet bara 42 641 visningar. Icke desto mindre är det ett stycke internet-historia.

2005

NEDM: internet mot djurplågeri

Historien bakom memet "NEDM", Not Even Doom Music, är lång. Poängen är att ingenting rättfärdigar djurplågeri.

Häng med nu för det här är lite invecklat: I juli 2005 lade någon upp en film på forumet ogrish.com där en katt brändes levande. Detta väckte en sådan avsky att sajten startade en utredning som ledde till att den belgiska tonåringen som laddat upp filmen greps och mannen som faktiskt genomförde dådet anmälde sig själv till polisen.

Kort därefter la någon upp videon på sajten YTMND ackompanjerad av musik från datorspelet Doom. YTMND-användaren Titanium-Gecko blev så sur när han upptäckte att folk gett filmen fem stjärnor att han började nedgradera sidor tillhörande användare som gjort detta. Användaren Spotz förklarade att han bara gett videon fem stjärnor för att han trodde att Doom-musiken användes ironiskt, inte för att han förespråkade kattbränning.

Svaret från Titanium-Gecko blev "[…] nothing justifies 5’ing [att ge femstjärnigt betyg på] burning kittens. Not even Doom music." Där föddes memet "NEDM", Not Even Doom Music, vilket i praktiken betyder att ingenting rättfärdigar djurplågeri.

2006

Internets argaste katt

Very angry cat är inte söt, men har ändå 88 miljoner visningar.

Vi vet inte så mycket om den här katten mer än att hen verkar bo på ett katthem, kallas "Burger" och är väldigt, väldigt arg. Videon ovan är kanske inte ens det ursprungliga klippet, men är det som har mest visningar. Vi får hoppas att Very angry cat hittade en ägare och idag inte är lika arg.

2006

Varför pratar katter så konstigt?

I can haz dålig grammatik, krezy ordförråd och uppfinningsrik stavning.

Oh, hai! Har du någonsin undrat varför LOL-katterna pratar så konstigt? Bildtexterna brukar vara fulla av medvetna felstavningar, uppfinningsrika verbformer och barnslig grammatik. Det här kallas för "LOL-speak" eller "kitty pidgin".

Ett pidginspråk är ett språk som uppstår tillfälligt och för enstaka ändamål då två ofta vitt skilda språk kolliderar. Kanske därför inte en helt korrekt term i det här fallet eftersom engelska inte "möter" kattspråket. Eller gör det? Det är vagt besläktat med "leetspeak", ett språkbruk som uppstod i hacker-kretsar under 80-talet, men liknar också det som kallas för "baby talk"; vuxnas sätt att prata "gulligt" med barn och djur.

Det är svårt att exakt härleda LOL-speak tillbaka till ett särskilt årtal, men troligt är att det uppkom på internetforumet 4chan i mitten av 2000-talet (vissa menar att det startade tio år tidigare på internetforum där medlemmarna pratade "meowspeak" för att låtsas härma sina katter). På 4chan började folk dela bilder på sina katter på lördagar under rubriken "caturday". När sedan sajten "I can has cheezburger" startade 2007 fick både katterna och deras särskilda språk en enorm spridning. Ett exempel är det ambitiösa projektet att översätta Bibeln till LOL-speak som inleddes 2007, eller programmeringsspråket LOLCODE som också det skapades 2007.

Efter 2010 har dock intresset för LOL-speak dalat och idag är det sällan du ser kattbilder med LOL-speak på de större humorsajterna. Vissa menar dock att LOL-speak fått en arvtagare i form av Doge. Bilden på den vänliga men lite oroliga Shiba-hunden med text som illustrerar vad den tänker dök upp 2012 och lekfullheten i språkanvändningen påminner om LOL-speak även om formen inte är densamma.

2006

Katter och skrivare – en komplicerad relation

Katter och skrivare verkar vara en riskabel mix. Men också en kombination som gett oss en rad underhållande Youtubefilmer.

Katter och skrivare verkar vara en riskabel mix. Du som har katt och försökt skriva ut något med hen i närheten kan säkert intyga detta, men för oss utan katt och/eller skrivare blev detta uppenbart i april 2006 när Azahara Carreras León laddade upp en video där hennes katt Marcus attackerade en HP Deskjet. Inte nog med att katten är förundrad över att papper kommer ur skrivaren, han biter och river papperna i stycken.

Ibland verkar det som att katten mest är nyfiken och förundrad över skrivaren, som den här ryska katten, eller rädd för ljudet av papper som matas in och/eller ut, som Molly här.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från P-O Bergstedt. Tack! Saknar du något på internetmuseum.se, tipsa oss här.

2006

Kitler – katter som liknar en viss naziledare

Vissa katter får naziststämpel och blir uthängda på nätet bara på grund av deras hud-, förlåt, pälsfärg.

Andra världskriget och nazismen är ett till synes outtröttligt ämne för böcker, filmer och tidningar och även om det är något av det värsta som mänskligheten har upplevt verkar det finnas ett stort behov av att skämta om det. Ett exempel är de många parodierna på den kända Hitler-scenen i filmen "Der Untergang", ett annat är fenomenet "Kitler", katter som ser ut som Hitler.

I juni 2006 startade den brittiska webbutvecklaren Pauls Neve sajten catsthatlooklikehitler.com, baserat på en blogg skapad av den holländska journalisten Koos Plegt. Här kan användarna ladda upp bilder på katter som på ett eller annat sätt liknar Hitler, till exempel genom en svart fläck i pälsen under nosen, eller som har en dramatisk snedbena.

Hitler-katterna hade en kort glansperiod under andra halvan av 2006, men intresset har varit relativt svalt sedan dess.

2006

Katter håller på med osynliga saker

Katter har en mängd aktiviteter för sig som vi människor inte kan se.

Memet började enligt Know your meme på sommaren 2006 med att två bilder, oberoende av varandra, började cirkulera på nätet. Den ena föreställde en katt som helt uppenbart cyklade på en osynlig cykel, och på den andra skulle en annan katt just ta ett bett på en osynlig smörgås.

Sedan dess har otaliga varianter på temat dykt upp på i princip alla världens humorsajter. 2007 hade sajten Mentalfloss redan hunnit göra en genomgång av invisible-bilder.

2008 gjorde den San Francisco-baserade konstnären Josh Zubkoff en muralmålning föreställande den ursprungliga "invisible bike"-bilden.

Den slutgiltiga invisible-bilden
• Nej, det fanns såklart någon som tog det ett steg längre
En sajt med bara invisible-bilder
2003

I Can Has Cheezburger spred LOL-katten till massorna

Den glada katten från Ryssland startar en lavin av kattbilder. Publiceringen blir startskottet för LOL-kattens genomslag på nätet.

Sajten I Can Has Cheezburger, eller "ICHC", startades i januari 2007 av den hawaiianske bloggaren Eric Nakagawa och hans flickvän Kari Unebasami. Erics första publicering på sajten var en bild på en katt av rasen brittisk korthår med texten "I CAN HAZ CHEEZBURGER?". Katten var tidigare känd på humorsajten Something Awful som Happy cat, och även om inte vare sig den eller att skriva roliga bildtexter till kattbilder var nytt i sig blev publiceringen startskottet för LOL-kattens genomslag utanför smalare internetforum.

Idag är ICHC ett stort nätverk bestående av massor av undersajter med allt från roliga hundar till misslyckade tatueringar. Sajtens popularitet har dock dalat en del sedan sajtens peak 2010 då de hade 375 miljoner sidvisningar i månaden.

2007

Play him off, Keyboard cat!

Fatso, katten med ett extraordinärt musikaliskt öra.

Den orangea katten Fatso, mer känd som Keyboard cat, fick aldrig uppleva sin egen storhet på internet. Den ursprungliga videon där han med hjälp av sin ägare Charlie Schmidt ser ut att spela keyboard spelades in med en vhs-kamera redan 1984. Fatso gick sedan bort 1987 och först 20 år senare, den 7 juni 2007, laddade Charlie Schmidt upp videon på Youtube.

Men det skulle dröja ytterligare två år innan Keyboard cat blev känd för massorna och då genom videon "Play him off, Keyboard cat". Fenomenet "play someone off" kommer från Vaudeville-traditionen där man för att få en dålig artist av scenen började spela musik för att ge uppträdandet ett något sånär naturligt slut. Keyboard cat klipptes nu in i ett antal videos med folk som gjorde mer eller mindre genomtänkta stunts eller på annat sätt klantade till det.

Efter det fick Keyboard cat ett enormt genomslag och under våren 2009 var han med på CNN, MSNBC, The Daily Show och i en reklam för pistaschnötter.

Idag har Keyboard cat 41 362 573 visningar. Det finns även en tiotimmarsversion som har nästan 2,8 miljoner visningar.

2008

Den lådälskande katten Maru

Lådor, boxar och kartonger. Alla kan de rymma en katt om man bara vill.

Av någon anledning gillar katter att lägga sig i lådor och andra trånga utrymmen. Ett bevis på det är den japanska katten Maru. Namnet är japanska och betyder "rund" vilket är ganska beskrivande för den här välväxta scottish fold-katten. Hans Youtube-kanal består mest av klipp där han kliver i och ur olika lådor och påsar. Det har gjort honom till en av Youtubes mest populära katter med över 289 miljoner totala visningar på sin kanal, vilket faktiskt är mer än Grumpy cat.

Det första klippet på Maru lades upp i juli 2008 och sedan dess har Marus popularitet bara vuxit. Youtube-kanalen har idag över en halv miljon prenumeranter, han har varit med på Ellen Degeneres Show och vunnit Youtube Japans husdjurskategori två år i rad (2008 och 2009).

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Anna-Karin Rosvall. Tack! Saknar du något på internetmuseum.se, tipsa oss här.

2008

Simons katt vill ha mat!

Under en minut och 37 sekunder försöker Simons katt väcka sin ägare för att kunna få mat. Klippet har idag över 55 miljoner visningar och totalt har kanalens klipp hela 672 miljoner miljoner visningar.

Den första videon, "Cat-man-do", laddades upp på Youtube den fjärde mars 2008. Under en minut och 37 sekunder försöker Simons katt väcka sin ägare för att kunna få mat. Klippet har idag över 55 miljoner visningar och totalt har kanalens klipp hela 672 miljoner miljoner visningar.

Det finns ett antal böcker, mjukdjur, t-shirts och andra prylar med Simon’s Cat, och katten har även gått som serie i den engelska tabloiden Daily Mirror.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Anya Törnkvist. Tack! Saknar du något på internetmuseum.se, tipsa oss här.

2008

Den hemlighetsfulla smygarkatten

Katten som blir osynlig när du tittar på den.

Det här är Moire, en japansk katt som bor tillsammans med katten Clie och deras ägare. Vi har inte hittat så mycket mer information om henne, trots att videon ovan har över 46 miljoner visningar. Den laddades upp den 7 september 2008 och visar hur Moire sakta smyger framåt när personen som håller i kameran gömmer sig bakom ett hörn.

Det finns även en variant av videon med vad som verkar vara samma katt och samma rum fast med en fjäder istället.

2009

Surprised kitty, Youtubes sötaste one-hit-wonder

Den fluffiga lilla bollen som tagit internet med storm. Cute overload-varning!

Den här katten har ingen manager, inga mjukdjur och inga sponsoravtal. Det enda vi vet är att katten heter Atilla Fluff, är 6-10 veckor gammal när klippet spelas in och tillhör Youtube-användaren rozzzaflys kompis. Två veckor efter att rozzzafly laddat upp klippet hade det fått över sju miljoner visningar. Idag är det uppe i nästan 76 miljoner visningar.

Fler katter med liknande beteende:

 

2009

Katter på två ben

Stående eller tvåbenta katter är ett eget fenomen på Youtube och i meme-sammanhang där videon "Standing cat" från den franska Youtubern DaisYannou antagligen är den mest kända.

Om de dessutom går på två ben som vi människor blir det extra tydligt. Stående eller tvåbenta katter är ett eget fenomen på Youtube och i meme-sammanhang där videon "Standing cat" från den franska Youtubern DaisYannou antagligen är den mest kända. Den har i skrivande stund strax över sju miljoner visningar och föreställer katten Rocky som står på bakbenen och spanar på något utanför bild. Den laddades upp i november 2009 men fick viral spridning i april 2010 när BuzzFeed skrev om Rocky.

Katter på bakbenen finns det gott om på Youtube, men det finns även ett bildmakro på temat där katter på två ben antyds härma oss människor på ett lite hånfullt sätt, ofta med den klassiska LOLspeak-stavningen "hoomin" eller "hooman" istället för "human". Här är ett exempel:

I+m+a+hooman_f80e4f_4356266

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Per Asplund. Tack! Saknar du något på internetmuseum.se, tipsa oss här.

2010

Herregud! Vad är det katten ser?

Med käken ur led kan du bli Youtube-kändis på nolltid.

Ibland blir man så förvånad eller bestört att man tappar hakan. Man bara står där med gapande mun och får inte fram ett ljud. Precis den känslan lyckas Chocolate, eller "OMG Cat", frammana med sitt ansiktsuttryck. Och som vanligt när det gäller katter och deras miner handlar det mest om att vi människor projicerar, snarare än att katten faktiskt känner bestörtning. Faktum är att stackars Chocolates käke är ur led i filmen och ursprunget till hennes internetkändisskap är att hennes ägare la upp en bild på det japanska forumet 2channel för att få råd om kattens tillstånd. Samtidigt la hen upp videon på Youtube och på den japanska videosajten Nico Nico Douga.

OMG Cat fick komma till sjukhus dagen därpå och efter några dagar senare kunde hon äta och dricka igen. OMG Cat må vara ett one-hit-wonder, men hennes enda video har respektabla 23 miljoner visningar.

2011

Lil BUB, dvärgkatten med tungan rätt i mun

Korta ben, många tår, stora ögon. Där har du några av ingredienserna till succén Lil BUB.

Det är inte bara Grumpy Cat som blivit internetkändis på grund av genetiska mutationer. Lil BUB heter en kattjej på drygt fyra år som föddes med ett antal speciella egenskaper...Hon är en så kallad "permakitten" vilket betyder att hon alltid kommer att vara liten som en kattunge, hon har 22 tår istället för 18 som är det vanliga antalet hos katter, och hon saknar tänder vilket gör att tungan alltid hänger utanför munnen. Trots detta intygar hennes ägare Mike Bridavsky att Lil BUB är en frisk och glad katt.

Lil BUBs kändisskap inleddes när Mike Bridavsky laddade upp videon "good job bub.3gp" på Youtube den 8 november 2011. Men till skillnad från andra internet-katter hade Lil BUB ingen kometkarriär. Det var egentligen inte förrän i juni 2012 när Buzzfeed publicerade artikeln "Meet Lil Bub, Nature’s ‘Happy Accident’ Who is About to Win Your Heart" som intresset tog fart.

I skrivande stund har Lil BUB 172 678 prenumeranter på sin Youtubekanal och totalt 27,8 miljoner visningar.

2012

Den oroliga katten Sam

En katt med ögonbryn blev ett snabbt växande webbfenomen. Katten Sams instagramkonto följs nu av 174 000 användare.

Efter att en kompis till Amanda kommenterade Sams ovanliga teckning i ansiktet skapade Amanda ett Instagram-konto för att lägga upp bilder på Sam. Detta skedde i november 2012. När användaren "ertdgaf" i januari 2013 postat en länk till kontot på Reddit tog det fart och Sam fick över 6000 nya följare på två dagar.

I dag har Instagramkontot 174 000 följare och Amanda Collado berättar att hon tillbringar mycket tid åt att svara på mail och kommunicera med fans. Precis som sina mer kända kollegor har Sam tröjor, påsar, muggar och annat till försäljning. En del av inkomsterna går till hjälporganisationer för djur.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Mathilda Lundgren. Tack! Saknar du något på internetmuseum.se, tipsa oss här.

2012

Catvidfest: Katternas filmfestival

10 000 kattgalningar på en fotbollsplan kan inte ha fel.

Sedan 2012 har Walker Art Center i Minneapolis arrangerat The Internet Cat Video Festival, en filmfestival för kattvideoklipp. Här visas kända och okända kattvideor, allt från tio sekunder långa klipp till kortfilmer. I år var det filmen "Cat Behavior Finally Explained" som tog hem den åtråvärda statyetten "Golden kitty", vilket är publikens pris. Den gyllene statyetten är designad för att likna kattspelpjäsen i Monopol.

Festivalen har turnerat över både USA och resten av världen. Den har bland annat varit i Wien, Jerusalem och Londonderry på Nordirland. 2014 fick Sverige en egen version av Catvidfest som gick av stapeln på Södra Teatern i Stockholm.

2012

Katterna på Instagram

Det är inte bara på Youtube katterna regerar, de är minst lika stora på Instagram. Och störst av dem alla är Nala, en blandning mellan siames och tabby.

Nala adopterades av sin nuvarande ägare Varisiri Methachittiphan från ett katthem i norra Los Angeles när Nala var ett drygt halvår gammal. Idag har Nala över 2,2 miljoner följare på Instagram, mer än Grumpy Cat och Lil BUB tillsammans. Nala säljer kuddar, t-shirts, väskor, stickade katt-mössor, t-shirts med bilder på Nala med stickad katt-mössa och mycket annat. Enligt uppgift går tio procent av inkomsterna till katthem.

Nala är kanske den mest kända katten på Instagram, men det största katt-kontot är "Cats of Instagram" som har drygt fyra miljoner följare. Hashtaggen "#cat" ligger på plats 91 över mest använda hashtaggar och drygt 68 miljoner bilder har taggen.

2012

Grumpy Cat: Internets grinigaste viralsuccé

Nej, det är inte en han, det är en hon. Och nej, hon är inte sur egentligen. Eller?

Tardar Sauce, mer känd som Grumpy Cat, är en honkatt av rasen snowshoe som föddes den 4 april 2012. Tardar Sauce lider av dvärgväxt, något som hennes ägare Tabatha Bundesen säger är orsaken till Tardars griniga uppsyn. Tardar Sauce blev Grumpy Cat när Tabathas bror Bryan la upp en bild på katten på internetforumet Reddit den 23 september 2012.

På ett dygn fick posten över 25 000 upvotes och bilden på Imgur fick över en miljon visningar inom 48 timmar. Vissa trodde att Grumpys ansiktsuttryck var photoshoppat så familjen Bundesen la upp en video på Youtube där Grumpy blir kliad på magen och… ja, inte så mycket mer. Den har just nu 18,6 miljoner visningar.

Grumpy Cat är idag en av de mest kända katterna på nätet och har enligt en artikel från december 2014 dragit in över en halv miljard kronor till sina ägare. Pengarna kommer från bland annat böcker, leksaker och kläder. Grumpy Cat har även framträtt på mängder av tv-program som Good Morning America, American Idol och The Bachelorette, och på musik- och teknikkonferrensen SXSW i Austin, Texas.

Grumpy Cat har också ett sponsoravtal med kattmatstillverkaren Friskies, en serietidning som handlar om hennes och brorsan Pokeys äventyr, och i julas kom en tv-film med Grumpy i huvudrollen.

2013

Grumpy Cat möter Lil BUB

Under 2013 års upplaga av Internet Cat Video Festival i Minneapolis möttes de äntligen: Grumpy Cat och Lil BUB.

Båda var inbjudna som hedersgäster till festivalen och Grumpy Cat fick dessutom ta emot folkets pris för bästa video. Deras möte verkar dock ha varit ganska flyktigt och utifrån det videomaterial som finns från händelsen så verkar inte tycke uppstått.

2014

Monty behöver inget näsben för att smälta ditt hjärta

Katten Monty föddes med en kromosomförändring och har blivit en ambassadör för katter med speciella utseenden. Han har idag strax under 160 000 följare på Facebook.

Monty saknar näsben vilket har gett honom hans säregna utseende och får honom att nysa oftare än andra katter. Han har dessutom vissa problem med urinläckage. Han verkar dock må bra i övrigt, enligt sina ägare. Monty bor tillsammans med två andra katter och säljer t-shirts, kuddar och andra produkter med Monty-tryck till stöd för katthemmet "Kattens værn" som han adopterades från. Han har idag strax under 160 000 följare på Facebook.

Ibland uppges att Monty har Downs syndrom, men det stämmer inte. Katter kan rent tekniskt inte ha det vi hos människor kallar Downs syndrom på grund av att de inte har samma kromosomuppsättningar som vi människor.

Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Piah Sydell. Tack! Saknar du något på internetmuseum.se, tipsa oss här.