Att nätet kopplar ihop datorer med varandra är självklart – men här berättar vi hur människorna framför skärmarna möts. Ända sedan det första mejlet skickades har vi gjort allt för att komma varandra närmare online. Häng med på en digital resa bland vänskap, skratt och revolutioner på Lunarstorm, Twitter, Facebook och andra sociala medier.

Mejllistorna gör att vi kan kontakta flera personer – samtidigt
Redan när mejlen uppfanns insåg många att det gick att skriva in flera adresser efter varandra, för att skicka meddelandet till flera personer samtidigt. Upptäckten var ett första trevande steg mot de sociala medierna.
Ett svenskt socialt nätverk startas – det revolutionerande KOM-systemet
1978 kan för första gången hundratals svenskar, både forskare och privatpersoner, koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade "möten". KOM-systemet, ett tidigt socialt nätverk är fött.

Usenet utvecklar mejllistorna – diskussionerna når utanför Arpanet
Studenterna Jim Ellis och Tom Truscott på Duke University känner ett behov av att diskutera. Och inte med varandra, utan med folk på grannuniversitetet University of North Carolina.
Det här är BBS – nätet innan webben
Innan webben finns de elektroniska anslagstavlorna. Du använder telefonen, slår ett nummer och så kopplas du upp mot en annan dator. Plötsligt kan du kommunicera med andra personer som ringt upp samma databas. Men bara en åt gången får plats, såvida inte datorn har fler telefonnummer.

ABC-klubben startar en egen BBS
ABC-klubben är en datorförening som startar en BBS. Det är det första svenska ideella forumet som man kommer åt med modem.

Communityt The Well drar igång och diskussionerna pågår ännu
Namnet är The Whole Earth 'Lectronic Link, förkortat till The Well. Det är ett av världens äldsta ännu aktiva sociala nätverk.


IRC bryter mark för chattandet
IRC, Internet relay chat, skapas av finske Jarkko Oikarinen i augusti 1988 på BBS:sen OuluBox.

Fidonet gör det smidigt att BBS:a
"Fidonet är alternativet för dig som är trött på 'newsgroups' och 'stökiga mailinglistor'. Fidonet är ljuset på andra sidan av internettunneln."

Posten startar tidningen OSA – som slås ut av nätet
Det är som ett community i pappersformat, med mycket långsamma diskussioner. Du får vänta till nästa nummer för att, eventuellt, få reaktioner på vad du skrivit.

Alla tjattrar på Aftonbladet chat
1994 lanserar Aftonbladet webbplatsen aftonbladet.se. Året efter startar Aftonbladet också en chattfunktion.


Expressens Stingnet lockar unga
StingNet heter Expressens egna forum på internet. Det är inte webbaserat utan kräver att du först laddar ner ett program, som du loggar in på efter att ha ringt upp det via modem.

Lunarstorm blir ett av världens första webbcommunity
1996 startar communityt StajlPlejs, som några år senare byter namn till Lunarstorm och som blir Sveriges första och största mötesplats online – en orange och turkos sajt där nästan alla Sveriges ungdomar hänger och umgås i ett antal år.

Hångelguiden blir ett lite tuffare alternativ
Redan 1998 startar Jonas Frost och Leif Carlsson sajten Hångelguiden, som ett experiment och sidoprojekt. Sajten blir snabbt populär.

Pratbubblorna regerar på Dobedo-ön
Dobedo är en oupptäckt ö som upptäckts av en professor i luftballong. Det är upptakten till "sagan" som svenska webbanvändare kan kliva in i 1998.

Skunk.nu riktar bara in sig mot vissa – men blir landets största community
1998 startar Andreas Harnemo Skunk.nu, ett community som huvudsakligen riktade in sig på de lite alternativa subkulturerna bland ungdomar.

Vilda webben samlar vuxna på jakt efter fasta och tillfälliga partners
Samtidigt som Lunarstorm och Skunk samlar yngre nätanvändare riktar Vilda webben inte sig på en lite mer rutinerad publik.

Flashback startar ett forum – blir en av Sveriges största webbplatser
Flashback är ett diskussionsforum med knappt en miljon medlemmar som skriver mer än femtontusen inlägg varje dag. Det har ungefär två miljoner besökare i veckan.


På Helgon samlas synthare, gothare och andra alternativa personer
2002 startar Helgon som ett community för människor med alternativa kläd- och musikstilar som synthare, gothare, hårdrockare, punkare och andra närliggande stilar. Helgon påminner mycket om andra communityn, men just med denna speciella nisch av "alternativa människor".
Second Life får oss att chatta i 3D
Hittills har vi bara kommunicerat med varandra över nätet via text. Men nu tillförs en ny dimension när en alternativ värld erbjuds: Second Life.

Myspace lockar till sig "alla" – men blir till sist omkört av Facebook
Det är på Myspace det händer. Mellan 2005 och 2008 är sajten världens största sociala nätverk, och i USA är det i juni 2006 den mest besökta hemsidan.

Lunarstorm startar papperstidning, men det blir bara en debut
Tidningen heter Debut och tanken är att Lunarstorms hundratusentals unga användare ska vilja köpa den. Vid tiden har sajten 2,6 miljoner unika besök i månaden.

Hamsterpaj – community och underhållning för unga
Hamsterpaj är ett community som vänder sig till lite yngre användare. Fokus ligger på underhållning.

Facebook startar som ett community för Harvardstudenter
19-årige Mark Zuckerberg lägger den 4 februari 2004 upp sajten The Facebook, som är ett community för Harvardstudenter. Inom en månad är mer än hälften av universitets studenter medlemmar.


Bilddagboken låter svenskarna dela med sig av sina egna foton
Bilddagboken är ett community som, precis som det låter, fokuserar på bilder. Användare kan ladda upp och dela bilder med varandra, som organiseras utifrån datum.

Svenskarna börjar blogga på allvar
En blogg är en slags nätdagbok. Många tidiga hemsidor innehöll kontinuerligt uppdaterade tankar och inlägg, men det var först när det kom verktyg för att enkelt publicera och organisera dem som bloggandet började ta fart.
Youtube grundas – se det allra första klippet här
I februari 2005 startas en sida där vem som helst kan ladda upp ett videoklipp. Här är det allra allra första!


Mikrobloggen Jaiku är först
Finska duon Jyri Engeström and Petteri Koponen lanserar i februari 2006 mikrobloggen Jaiku, en månad innan Twitter lanseras.

Twitter lanseras – med 140 tecken förändras sättet vi kommunicerar på
I mars 2006 startar tre amerikaner en ny tjänst för snabba statusuppdateringar. Samma månad skrivs också den första tweeten: "just setting up my twttr".

Glöm alla alias, nu börjar vi heta våra riktiga namn på nätet
Våren 2007 börjar Facebook slå igenom på allvar i Sverige. Alla, såväl unga som vuxna, skaffar under några få månader konton. Och det nya med tjänsten är att vi heter som vi gör på riktigt.

Hashtaggen införs på Twitter
23 augusti 2007 införs en ny funktion på mikrobloggen Twitter. Hashtaggen ser dagens ljus.

Bloggy blir en svensk mikroblogg
När finska mikrobloggen Jaiku läggs ner efter uppköpet av Google ser svenske programmeraren Jonas Lejon sin chans.

Ett ord är gränsen på nanoblogg.se
2009 pratar alla om begränsningen i Twitters 140 tecken. Självklart uppstår då ett ännu mer komprimerat format: Nanobloggen.

Lajk-knappen införs på Facebook
9 februari 2009 förändras världen för alltid. Plötsligt kan vi med ett enkelt klick uppmuntra varandra. Lajkknappen införs.

Knytkonferensen SSWC får sociala medier-entusiaster att träffas på Tjärö
2009 odlar Kristin Heinonen och Tomas Wennström en idé om att ett antal sociala medier-entusiaster ska träffas till sommaren, dricka öl och prata om livet och nätets framtid. Det tar spinn direkt.

Ny teknik ger nya brott – kapade konton, näthat och "facerape"
"Ska ta en eftermiddagslur på min madrass gjord av sedlar", skriver användaren Jan Guillou på twitter. Men det är inte rätt Jan Guillou. Med sociala medier uppstår också en del nya brott.
Historien om Facebook blir film – men Mark Zuckerberg är inte nöjd
The Social Network är filmen på allas läppar 2010. Filmen handlar om hur Facebook blir till, sju år tidigare.
Kampanjen #prataomdet bryter tystnaden – och förnyar journalistiken
14 december 2010 inleder journalisten Johanna Koljonen en diskussion på Twitter om hur man ska prata om de gråzoner som finns vid sexuella trakasserier.

"Sveket" – inlägget som skakar regeringen
Valrörelsen går in i sitt absolut slutskede när ett blogginlägg plötsligt är på väg att fälla regeringen. Inlägget, med rubriken "Sveket", sprids inte främst via traditionell media – utan via Facebook.

Instagram lanseras – tar världen med storm
Selfies, barnbilder och mat. Instagram har på kort tid nått världsherravälde, och används av över tre miljoner svenskar.


Nu kommer Snapchat och vi lär oss att snappa
Snapchat lanseras 2011 och är en meddelande-app för smarta mobiler. Snapchat gör det möjligt för användarna att skicka bilder och videor – kallade för "snaps" – till andra användare utan att de kan sparas.

Sociala medier spelar viktig roll när arabiska våren bryter ut
Sociala medier, som Facebook och Twitter, spelar en viktig roll under våren 2011, när demokratirörelsen får fäste i många arabländer.

Google Plus ska bli "Facebookdödare"
2011 tar Google upp kampen med Facebook. Med buller och bång lanseras tjänsten Google Plus, som med hjälp av "cirklar" ska förändra vårt sätt att kommunicera med varandra.
Expert begår "digitalt självmord"
När de sociala medierna sprider ut sig blir det allt viktigare för konsulter och experter att bygga upp sina personliga varumärken. Men en går mot strömmen.

Dark Social – besökarna väller in, men hur?
När integritetsfrågan växer i betydelse blir allt fler klick "hemliga". Begreppet dark social lanseras som namn på fenomenet.
Instagramkravallerna äger rum utanför Plusgymnasiet i Göteborg
18 december 2012 utbryter kravaller utanför Plusgymnasiet i Göteborg. Hundratals ungdomar vill utkräva hämnd på en person som tros ligga bakom ett kränkande Instagramkonto.

Göran Hägglund twittrar sin avgång
Klockan 11:01 den 29 januari 2015 skriver KD:s partiledare Göran Hägglund en tweet. Innehållet: "Om ca tre minuter inleder jag en presskonferens där jag meddelar att jag kommer att lämna uppgiften som partiledare för kristdemokraterna."
Med Periscope direktsänds våra liv
Liknande appar har funnits tidigare, så som svenska Bambuser. Men det är med Periscope som folk på allvar börjar livesända sin omgivning.
