Två personer håller var sin spelkontroll i handen. Mellan dem ligger ett hjärta på ett bord.

En utställning om digital kärlek

Continue

Idag är det ingen som tycker det är konstigt om man träffat sin partner online, men så har det inte alltid varit. När unga på 1990-talet började träffa partners på nätet sågs det som minst sagt suspekt. Den här tidslinjen tar med dig på en resa genom nätdejtingens myllrande värld och bultande hjärtan, från IRC på 1995 till Tinder 2012.

1995

IRC

Redan 1988 skapas IRC av Jarkko Oikarinen vid Uleåborgs universitet, men först när programmet mIRC för Windows släpps 1995 blir det enkelt för gemene man att ta sig ut på IRC för att chatta – och flörta järnet.

Det skapas geografiska chattkanaler som #Sweden och #Kiruna, men också inom alla möjliga ämnesområden. Allt för att människor med något gemensamt ska kunna prata med varandra. Det går också att chatta i privata kanaler med varandra. Och det är i de privata kanalerna som nätflirtandet och dejtandet tar fart ordentligt. Snart har många tonåringar träffat sina första kärlekar via nätet genom att mirca.

Bloggaren Bambi är en av dem. Hon flirtar med sin blivande sambo på kanalen #Sweden på IRC och tack vare en IRC-fest får hon träffa honom på riktigt. Eftersom hon har pojkvän vid det tillfället rinner det ut i sanden och det dröjer sex år innan Bambi får ett meddelande av honom igen, då på ett helt annat community – Aros-portalen. Den här gången tar de relationen vidare.

Kuriosa: Den första användaren som kommer in i en tom IRC-kanal blir operatör, vilket ofta förkortas som op. Operatörer har befogenhet att tilldela operatörskap åt andra, kasta ut och bannlysa personer. För att säkra operatörskapet får kanalen aldrig bli tom igen, så därför fixar några så kallade botar som håller ställningarna i kanalen. Det är det som låten Boten Anna av Basshunter är inspirerad av. (I videon nedan syns också några skärmdumpar från mIRC.)

1995

Aftonbladet Chat

1994 lanserar Aftonbladet webbplatsen aftonbladet.se. Året efter startar Aftonbladet också en chattfunktion som snabbt växer sig väldigt populär.

1997 har Aftonbladet.se 100 000 besökare varje dag. Året därpå har det redan fördubblats. Hur många av besökarna som chattar är dock oklart. Här handlar det inte om romantik i enskilda rum. Det som skrivs dyker upp i chattflödet bland det alla andra skriver.

För Peter och Carina klickar det till på Aftonbladet chat en vårdag 1998. Peter jobbar över och har lite att göra. Då loggar han in på Aftonbladet chat och hittar Carina som slänger iväg några rader om att hon ska på ett symöte för att sticka. Det får Peter att tända till. Efter två månader träffas de IRL och ”det var som om vi alltid känt varandra”, säger Carina.

Här kan du se hur Aftonbladet.se såg ut 1996.

1996

StajlPlejs (Lunarstorm)

Unga får en plattform för dejtande när StajlPlejs (som några år senare byter namn till Lunarstorm) öppnar 1996. Communityt blir snabbt störst i Sverige och behåller den positionen under många år.

Lunarstorm hemsida

Här kan du läsa en längre text om Lunarstorm på Internetmuseum.

Medelåldern bland användarna är 18,3 år. Lunarstorm växer från 40 000 till 1,2 miljoner medlemmar som mest. 2011 läggs dock Lunarstorm ned, förmodligen på grund av konkurrens från nyare communityn.

I ett Facebookinlägg beskriver en drös svenskar hur de träffades på Lunarstorm. I inlägget påstås det också att 5 000 människor gift sig med någon de mött på Lunarstorm.

Namnet Lunarstorm är för övrigt en kärlekshistoria i sig. Det är nämligen communityts grundare, Rickard Erikssons, dåvarande flickväns användarnamn på StajlPlejs.

1996

ICQ

I och med lanseringen av ICQ introduceras möjligheten att flörta på en mer intim nivå, eftersom chattrummen var helt privata.

Det som gör ICQ unikt är att det uteslutande handlar om att chatta privat med andra, framför allt med de personer man har lagt till i sin kontaktlista. ICQ är ett sätt att ta flirtandet vidare till mer intima nivåer, från att ha börjat lite oskyldigt på till exempel IRC.

En av de som hittade kärleken med hjälp av ICQ är Ulrika som en septemberdag 2000 möter Andreas. Två månader senare träffas de, äter tacos och ser på tv-programmet "Sen kväll med Luuk". Åtta år senare är de fortfarande ihop och har barn tillsammans.

Varje användare får ett unikt nummer, ett så kallat UIN, och än i dag kan man höra människor skryta om att det har ett UIN kortare än 8 siffror, vilket innebär att man var tidigt ute att använda tjänsten.

skiljelinje
1997

Reklamfilm: Faran med segt internet

Martina Haag ska på internetdejt och väntar på att bilden på hennes dejt ska ladda.

tumnagel för video

"Han heter Göran. Vi tänker precis likadant", berättar hon i telefon. "Han ser ut som en jättesnygg Kevin Costner", konstaterar hon under tiden bilden laddar. Men hon hinner inte riktigt ladda ner hela bilden innan hon måste rusa till dejten...

Filmen från Telenordia blir mycket populär bland både tv-tittare och reklamfolk och vinner ett guldlejon i Cannes.

1998

Skunk startas och blir snabbt Sveriges största community

Skunk grundas 1998 av IT-entreprenören Andreas Harnemo och blir 2000 Sveriges största community.

Skunks hemsida

Skunks community blir särskilt populärt bland subkulturen indie-popare och så kallade "pandor". Här möter många indiepopare kärleken under pseudonymer som ’dåligtsmink’ och ’Gertrude Stein’.

En av de som lyckas bra med flirtandet på Skunk är Fredrik som träffar både sin första och sin andra flickvän på Skunk. Två totala främlingar som lär känna varandra genom ord. "Man blev förälskad i en personlighet. Innan man träffades i verkligheten hade man redan lärt känna varandras tankar och känslor. Man hade mötts innan man möttes." Så beskriver Fredrik kontakten i en hyllning till Skunk.

Lyssna på podd om Skunk och Lunarstorm

Ett annat mycket populärt community vid tiden är Lunarstorm som startat några år tidigare. Här kan du lyssna på en podd från 2016 där Internetmuseum sammanförde Skunks och Lunarstorms grundare.

Spray köper Skunk

2000 köps Skunk upp av Spray som tio år senare meddelar att de ska stänga ned communityt. Detta leder till högljudda protester från medlemmarna och Spray lämnar i stället över driften till Skunkgruppen som meddelar att de kommer att stänga Skunk men också bygga upp en ny - även om det kommer att "dröja en liten stund". Först 2013 öppnar en kopia av Skunk, dock inte av Skunkgruppen utan av ett fan. Efter ett dygn har 1 000 personer registrerat sig.

Skunks community blir föremål för bok

2010 får Skunk, som ett av få communityn (eller kanske det enda?), en bok utgiven om sig. Antologin Skunk: De bästa texterna från skunk.nu innehåller ett antal av dagbokstexterna från åren 2003-2010 och har valts ut av Skunk-användarna Ida Säll och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

1999

Spraydate – Sveriges första dejtingsajt

1999 grundas Spraydate, Sveriges första uttalade nätdejtingsajt.

Spraydate

Varje vecka skickas nästan en halv miljon kärleksmeddelanden på Spraydate. De första tio åren har minst 450 000 singlar gått på en dejt IRL, och närmare 150 000 har inlett ett förhållande med någon de träffat via Spraydate. Som mest har Spraydate runt 800 000 medlemmar.

Många träffar kärleken

Peter och Annica är ett av alla de där paren. De mejlar först med varandra på Spraydate några dagar innan de ses första gången. Peter har en påse bullar i ena handen och en röd ros i andra. Ett år senare förlovar sig Peter och Annica och tre år senare gifter de sig.

Också Sandra och Klas träffas via Spraydate. Det som får Sandra att fastna för Klas är att han inte kommer med allmänna kommentarer som "Trevlig sida du har". I stället börjar han med att fråga "Vad gör du när det regnar?".

Spraydate läggs ner 2013

2013 läggs Spraydate ner och tas över av jätten Match.com och användarna flyttas över dit.

skiljelinje
1999

Sylvester och Sylvia

Sylvester.se och Sylvia.se bryter ny mark 1999 när de startar som communityn och tidningar för homo- och bisexuella.

Sylvester riktar sig till killar som gillar killar, och Sylvia till tjejer som gillar tjejer. Det är anställda på webbyrån Spray som skapar sajterna, med Spraydate som teknisk plattform. Det ges också ut papperstidningar med namnet Sylvester & Sylvia.

Som mest har Sylvester.se 200 000 besökare per månad (under de första åren på 00-talet), men antalet har sjunkit drastiskt. Henrik Tornberg äger båda sajterna sedan 2004. Han var tidigare anställd som chefredaktör och har varit med från starten.

2000

Qruiser

16 juni 2000 öppnar Qruiser – Skandinaviens största community för alla som är homo, bi, trans eller queer.

Skärmdump från Qruiser tagen av Agneta Aggie Wiberg.

Tilda och Sofia finner varandra på Qruiser en novemberkväll 2012. "Hennes skönhet bara lyste igenom skärmen" berättar Tilda. Hon tog kontakt och bara några timmar senare bytte de telefonnummer. De sms:ar varandra dagligen tills de ses efter några veckor, vilket kräver en sju timmars bussresa för Tilda. "Första kramen var magisk, kändes precis som om allt stannade. Hade inte Qruiser funnits hade jag aldrig träffat denna fantastiskt fina människa", säger Tilda.

2008 definierar sig 68 procent av medlemmarna som kille/man, 29 procent som tjej/kvinna, 2 procent som annat och 1 procent som inget kön. 38 procent har samma år valt att fylla i att de är homosexuella, 29 procent bisexuella, 14 procent experimentella, 9 procent heterosexuella, 7 procent annat/vet ej, 3 procent queer och 1 procent asexuella.

Läs mer:

2001

Mötesplatsen

Börje Börjesson öppnar sommaren 2001 en sajt för folk som vill träffas via nätet: Mötesplatsen.se.

I dag har sajten drygt 140 000 aktiva medlemmar och är en av Sveriges största. Mötesplatsen riktar in sig till en lite äldre publik. Omkring 90 procent av sajtens medlemmar är över 25 år.

- Vi är en mötesplats där man kan söka goda vänner av samma kön också. Vanliga vänner alltså, inte bara för att bli ett par. Jag har lärt mig rätt mycket av det här med sajter och singlar. Det är en skröna att det bara är stackars ensamma människor som söker sig hit som ett sista halmstrå. Tvärtom är det väldigt sociala människor som hittat ett nätverk att bygga ut sina relationer med ett nytt verktyg. Hela uppläget går ut på att generera möten i verkligheten. Inte att det ska bli en ersättning för ett vanligt socialt liv, säger Börje Börjesson i en intervju med Hallands Nyheter år 2003.

Mötesplatsen ägs av Schibsted sedan 2005. Även i Norge finns en version av sajten, som heter moteplassen.com.

2010 blev hemsidan utsedd till Sveriges bästa dejtingsajt av Internetworld.

2002

Match.com

Den internationella dejtingsajten Match.com grundas redan 1995 i USA, men intar den nordiska marknaden 2002. I dag är den fortfarande en av de absolut mest populära dejtingsajterna.

Varje dag är mer än 20 000 singlar aktiva på den svenska sajten, enligt Match.com själva. Och varje vecka går mer än 6 700 svenska singlar på dejt med någon de träffat via Match.com.

Emma träffar sin man på Match.com. På profilen är hon brutalt ärlig om vem hon är och vad hon söker. Hon vill ha en äldre man eftersom hon "fått nog av fladdrande män med för mycket fritid". Och så hittar hon honom, en sextioåring i en trettioårings kropp. "Min lockiga, praktiska, bekymrade, älskade man som äger två pannlampor och pratar med sin pappa varje dag och äter havregrynsgröt på morgonen och kan starta dagen med att lyssna på en dokumentär på P1 om hur  man avlivar oönskade hästar på Irland".

Läs mer:
2002

Helgon

2002 startar Helgon som ett community för människor med alternativa kläd- och musikstilar som synthare, gothare, hårdrockare, punkare och andra närliggande stilar. Helgon påminner mycket om andra communityn, men just med denna speciella nisch av "alternativa människor".

helgon.net hemsida inloggning

På Helgon kan medlemmarna också ange sitt civilstånd, vilket gör det till en ypperlig plattform för nätdejting, och bidrar förmodligen också till sajtens popularitet. Det går också att se vilka som varit inne och tittat på ens egen profil. Att besöka en profil av någon man är intresserad av blir alltså ett bra sätt att initialt visa sitt intresse.

Candykiss träffar sin kärlek på Helgon. Först är de bara ytligt bekanta, men när han och hans kompis flyttar till en större lägenhet i Stockholm behöver de en inneboende och frågar Candykiss. De blir tillsammans en vecka efter inflyttningen.

2004

World of Warcraft

2004 släpps spelet World of Warcraft, ofta kallat WoW och att spela kallas att "WoWa" World of Warcraft är ett onlinespel där medlemmarna inte bara kan spela utan också socialisera med varandra.

I World of Warcraft kan man spela i lag, så kallade "guild", och eftersom man spelar så tätt med andra i sina guilds är det inte konstigt att romans uppstår. Till exempel berättar Caisa i ett forum på Bröllopstorget att hon träffat sin blivande man på WoW. De bor då i olika länder, men kärleken gör att de så småningom flyttar till varandra.

2007

Happy Pancake

Runt 2007 dyker Happy Pancake upp. Det som gör Happy Pancake annorlunda från andra dejtingsajter är att det är den största gratissajten för nätdejting. 2012 uppnår Happy Pancake 20 miljoner sidvisningar per månad.

Happy Pancake hemsida

Angelica registrerar sig på Happy Pancake och i snabbmatchningen dyker Linnéa upp. Hennes första tanke är "jag kan inte låta bli att skriva", så hon skriver ett meddelande för att berätta för Linnéa hur galet fin hon är. De fortsätter ha kontakt, snart också via telefon och Skype. Efter tre veckor reser Linnéa nära 60 mil för att hälsa på Angelica. När de träffas lyser Linnéa upp som en sol när hon får syn på Angelica, och då säger det klick.

Läs mer:

skiljelinje
2009

Grindr

2009 lanseras Grindr, en app för män som vill träffa män. Appen växer snabbt i popularitet och 2013 är användarantalet uppe i sex miljoner användare.

Enligt Grindr används appen varje dag av cirka en miljon personer som överför sju miljoner chattmeddelanden och två miljoner bilder.

2015 får appen stor uppmärksamhet när amerikanska programledaren Conan O’Brien under ett av sina program skapar en profil för att testa på dejtingkulturen bland bögar.

Grindr har fått kritik för att fokusera enbart på ytan och för att många användare använder sig av ett rasistiskt och diskriminerande språk. Enligt en studie gjord på Stockholms universitet uppgav en tredjedel av deltagarna att de blivit diskriminerade genom förlöjligande eller kränkande kommentarer. I undersökningen framkom också att en majoritet av användarna väljer att försköna sig själva i sina profilbilder och ljuger om attribut för att väcka mer intresse (ett fenomen som dock torde gälla för de flesta dejtingappar).

2011

Snapchat

Snapchat lanseras 2011 och är en meddelande-app för smarta mobiler. Snapchat gör det möjligt för användarna att skicka bilder och videor – kallade för "snaps" – till andra användare utan att de kan sparas. Användaren väljer själv hur många sekunder bilden ska visas för mottagaren. Här flirtas det vilt med text och möjligheten till att skicka intima bilder som mottagaren inte hinner spara

Snapchat visas i mobiltelefon

Wilma berättar i sin blogg om flirtande på Snapchat och hur hon träffar kärleken genom appen. Först snapchatar hon med en kille som hon gillar mycket, men plötsligt börjar en ny kille snapchata med henne. "Han verkade väldigt snäll, men jag hade ingen lust att börja skicka en massa hjärtan och skit till honom eftersom jag faktiskt gilla den andra killen", skriver hon.

2012

Mazily

2012 lanseras den nischade dejtingsajten Mazily och den har sedan starten vuxit sig stark hos storstadsbor med ett intresse för populärkultur.

2012 lanseras den nischade dejtingsajten Mazily och den har sedan starten vuxit sig stark trots att de har en smalare publik. Med sin inriktning mot kulturintresserade storstadsbor har sajten lockat många kärlekstörstande hipsters, kultursnobbar och vanliga dödliga men med ett intresse för populärkultur.

Idén till Mazily uppstod som en reaktion på de dominerande dejtingsajterna. Grundarna tilltalades inte av språket, designen, funktionaliteten, känslan av profiterande och började fundera på om det inte skulle gå att skapa något som var annorlunda. Mazily startades för att likasinnade skulle hitta ett bättre och mindre klyschigt sätt att dejta.

Även om den genomsnittlige Mazily-användaren är en 30-nånting, Hägerstensboende hen som jobbar med något kreativt är sajten välkomnande mot alla.

Läs mer:

2012

Tinder

Tinder är en dejtingapp för smarta mobiler som lanseras 2012. Genom att använda GPS-funktionen i mobilen kan Tinder koppla ihop användare tack vare deras geografiska position. Användarna får se bilder av personer som är i deras geografiska område, och kan välja att gilla bilderna eller inte. Om två användare har gillat varandras bilder kan de ta kontakt med varandra.

Den välkända bloggaren Paow berättar i ett blogginlägg om sin första Tinder-dejt. "Satt inne och swapa lite och såg en söt kille. Vi träffades upp på söder och tog en öl och spelade biljard. Det var rätt soft faktiskt. Man har ju hört om dessa skräck senarium där personen inte alls ser ut som på bild. Fast dejten var mer som ett gött häng, pratade om intressen osv. Sen gick vi skilda vägar sent på natten."

Läs mer:

 

skiljelinje
2017

Hater – möt den rätta via hat?

2017 lanseras alltså en app där vi ska träffa den rätte genom att synkronisera vårt ogillande.

Men för rättvisans skull innehåller Hater även gillande. Användarna får helt enkelt tycka till om en rad olika företeelser, allt från höga hyror till guacamole. Och efter frågerundan förhoppningsvis hitta någon som tycker likadant.

I en intervju förklarar apputvecklaren Brendan Alper konceptet:

– Det började som ett skämt, ett vore-det-inte-kul-om och sedan fortsatte vi att leka med tanken och det verkade som att det skulle funka på riktigt. Folk verkade kunna finna varandra genom sakerna de avskydde.

Bland de mest ogillade företeelserna i februari 2017 finns koriander och utfallet av valet i USA 2016.

skiljelinje