.FILE 2G 3G 4G 5G
Dator på skrivbord i lego
Foto av Kristina Alexanderson (CC BY)
1998

Hem-pc-reformen kickar igång: Nu ska alla kunna ha en dator hemma

Alla ska kunna ta del av den nya tekniken. Tack vare hem-pc-reformen får en miljon svenskar sin första dator.

Satsningen är inte unik, utan både LO och TCO har redan tidigare erbjudit medlemmar att köpa datorpaket med pressade priser. Men nu får alla (med jobb) vara med.
Idén är ett förslag från It-kommissionen för att hitta en lösning för att få ut datorer i vanliga folks hem. Kommunikationsminister Ines Uusmann är den som övertygar finansdepartementet om satsningen.

En miljon svenskar får sin första dator med hem-pc-reformen

De första tre åren med hem-pc-reformen kommer en miljon svenskar att få sin första dator, fördelade på 375 000 enheter. Sammanlagt hämtas 850 000 pc-maskiner ut under dessa år (varav merparten ersatt en dator av äldre modell). 71 procent av alla som varit med tycker att deras datorkunskaper har förbättrats.

Kostnaden för skattebetalarna blir fyra miljarder kronor – men experterna tycker att man ska prata om investering och inte om en kostnad.

Systemet börjar tyvärr missbrukas, då vissa utnyttjar ett kryphål i reglerna genom att köpa platta tv-skärmar istället för datorer. Det ger också skattesubvention och i praktiken en halvering av priset. När Fredrik Reinfeldts regering kommer till makten 2006 beslutar man att avskaffa hem-pc-systemet. Inte utan protester från användarna.

I ett par år förmånsbeskattas datorn till lägre belopp, men från 2009 till marknadsvärdet. Och hem-pc-satsningen förpassas till historieböckerna.

false
-