.FILE 2G 3G 4G 5G
Piratpartiet parad
2006

Piratpartiet startas i Sverige – når EU-parlamentet på tre år

Rickard Falkvinge, Piratpartiets grundare och första partiledare, skrev ett chattmeddelande den 1 januari 2006 på en hubb för fildelningsprotokollet Direct Connect och meddelade att det sprillans nya partiet Piratpartiet precis hade lanserat sin första sajt. Vad som sedan skedde hade nog ingen av de inblandade räknat med.

Hur startades Piratpartiet?

Piratpartiets grundare och första partiledare, Rickard Falkvinge, skriver den 1 januari 2006 ett chattmeddelande på en hubb för fildelningsprotokollet Direct Connect och meddelade att det sprillans nya partiet Piratpartiet precis hade lanserat sin första sajt.

Vad som sedan skedde hade nog ingen av de inblandade räknat med. Piratpartiet.se öppnade klockan 20.30 den 1 januari och hade fått 75 000 träffar sex timmar senare. Under det första dygnet hade piratpartiet.se över en miljon träffar.

2006 hade Piratpartiet siktet inställt på valet till EU-parlamentet 2009 och satte då upp målet att de skulle få 225 000 röster. Deras politiska arbete fokuserade på personlig integritet, fri kultur och avskaffande av upphovsrätt.

Får stort medieutrymme

Under 2008-2009 fördes flera debatter där Piratpartiet fick en tongivande roll. Bland annat debatterades FRA-lagen, Ipred-lagen och målet mot Pirate Bay, och det gjorde att Piratpartiet fick mycket utrymme i media inför EU-parlamentsvalet. Det märktes också tydligt i medlemsantalet att de hade ett ökande stöd för sin politik.

När rösterna var räknade till EU-parlamentet 2009 stod det klart att Piratpartiet fick 7,1 procent av rösterna. Partiet fick därmed ett mandat i Europaparlamentet, vilket intogs av Christian Engström. 2011 fick Piratpartiet ytterligare en plats som följd av Lissabonavtalet.

Men under supervalåret 2014 gick det däremot sämre för Piratpartiet. De kampanjade för att behålla eller utöka sina platser i EU-parlamentet, men sjönk till 2.2 procent och tappade bägge sina mandat. I det strax påföljande valet till riksdag sjönk partiets stöd från 0.65 procent 2010 till 0.43 procent.

Intervju med Piratpartiets grundare Rick Falkvinge

Se även intervjun med Rick Falkvinge.

false
-