Miniatyr-dator i lego med ett lås runt sig.

Den personliga integriteten i en digital värld

Continue

När George Orwell beskrev storebrorssamhället 1948 var det statens övervakningsapparat som var källan till oro. Idag står de stora teknikbolagen i fokus. I den här utställningen följer vi utvecklingen av den personliga integriteten i en digital värld och tar dig med på en historisk exposé genom kryptokrig och avslöjanden om massövervakning fram till 2019 års skandalomsusade it-läckor.

Boken 1984 George Orwell
Foto: 1984 av Kristina Alexanderson (CC BY)
1948

Storebrorssamhället skildras i 1984

Innan 1948 finns inget 1984, alltså George Orwells dystopiska roman om ett samhälle där alla medborgare är övervakade.

Karta över Arpanet, internets föregångare 1977
1978

Här blir internet INTE krypterat

Internet hade kunnat vara krypterat redan från början. Men amerikanska säkerhetstjänsten NSA tyckte inte att det var en särskilt bra idé.

BBS-lagen
1998

Spionanklagelse leder till ny nätlag

Får man verkligen skriva på nätet att någon är en sovjetisk agent? Anklagelsen blir grunden för en ny svensk lag om hur vi för oss på internet.

brandvägg
1989

Nu behövs plötsligt en brandvägg

Ordet myntas redan 1851, och det är vad det låter som: en vägg som ska skydda mot att bränder sprider sig. Men när ordet nylanseras har det inget med bränder att göra utan internettrafik.

skiljelinje
kakor för webbläsare internet
Foto: Kakor av Kristina Alexanderson (CC BY)
1994

Kakor införs i webbläsaren Netscape

Lite likt hur Hans och Greta i sagan strör smulor efter sig i skogen, så lämnar du också spår efter dig på webben. Det görs med hjälp av cookies.

Förstoringsglas riktat mot tangentbord
Foto av Kristina Alexanderson 
1998

PUL är här – nu kan du inte skriva vad du vill om andra

Personuppgiftslagen, PUL, är en svensk version av EU:s dataskyddsdirektiv. I och med den nya lagen kan du inte längre skriva fritt om andra på nätet och det är länge ovisst kring var gränserna går.

skiljelinje
skiljelinje
haveibeenpwned
2013

Har ditt lösenord läckt?

Twitter, Linkedin, Tumblr, Yahoo … listan över internationella dataläckor är lång. I vissa fall säljer hackarna dina användaruppgifter vidare. Men hur vet du om du är drabbad?

skiljelinje
Bärbar dator som visar Google
Foto av Kristina Alexanderson (CC BY)
2014

Google glömmer inget – förrän nu

Länge heter det att inget på internet någonsin försvinner. Och så fungerar det också för resultaten på sökmotorer som Google. Fram tills EU bestämmer att medborgarna har rätten att bli glömda.

mobiltelefon som tar bild av tangentbord med utspilld kaffekopp
Foto: Olaga integritetsintrång av Kristina Alexanderson (CC BY)
2018

Din delning kan vara ett brott

Nu stiftas lagen Olaga integritetsintrång, som innebär att du genom att sprida bilder eller uppgifter på nätet kan göra dig skyldig till ett brott.

Amazon Alexa
2019

Amazons anställda avlyssnar ditt hem

Smarta högtalare är inte smartare än att de behöver mänsklig hjälp för att fungera. Våren 2019 avslöjas att Amazons anställda avlyssnar Echo-användares kommandon.

skiljelinje
Mark Zuckerberg facebooks grundare
2019

Techjättarna säger att "framtiden är privat"

Cambridge analytica-skandalen blir en vändpunkt för diskussionerna om techjättarnas inflytande. Nu riktas allt mer fokus på personlig integritet, något som får företagen att skifta fokus.

skiljelinje