Gammal dator och spelet Commodore 64 på ett skrivbord.

Svenska internet-pionjärer

Continue

Internetmuseum vill hedra och lyfta fram internetpionjärerna i den svenska historien. Här får de berätta sin historia – från början till slut. Tanken är att filmerna ska ligga till grund för både forskning och folkbildning.

tumnagel för video
1971

Tomas Ohlin – internetpionjär i medborgarens tjänst

Han importerade det första sociala mediet till Sverige, la grunden för KOM-systemet, föreslog läkarvård på distans, förde in "text-tv-internet", bidrog till Teleguide och deltog i den första IT-kommissionen. Få andra har varit inblandad i fler viktiga skeden i den svenska internethistorien. Vi har träffat internetpionjären Tomas Ohlin.

tumnagel för video
1972

Torsten Cegrell – svensken som "lagade" internet

Som 27-åring löste han buggen som lagade dåtidens internet. Torsten Cegrell var den som drev fram ett digitaliserat elsystem i Sverige, med Arpanet som förebild. Det hette Tidas och var unikt. "Vi skapade världens första kommersiella internet" säger han.

tumnagel för video
1978

Torgny Tholerus – anarkisten som skapade 70-talets Facebook

Insändartidningen Anarkisten hade bara en regel. Allt skulle med. Men efter ett tag insåg chefredaktören Torgny Tholerus att det behövdes något annat för att förverkliga visionen om en total direktkommunikation: datorer. Där börjar sagan om ett av världens första sociala nätverk.

tumnagel för video
1978

Jacob Palme och KOM-systemet

I slutet av 70-talet var Jacob Palme med och byggde upp KOM-systemet som lät hundratals svenska användare – mest forskare men också privata datorintresserade – skriva till varandra i så kallade "möten". Självklart i dag – men revolutionerande då.

Olle Wallner, svensk internetpionjär
1990

Olle Wallner är Swipnets första vd

Säljaren och ekonomen Olle Wallner kommer att bli en av dem som rullar ut internet för vanligt folk och företag, som vd för Swipnet. För Internetmuseum berättar han om sitt mångfacetterade yrkesliv.

tumnagel för video
1991

Ann-Marie Nilsson blir Televerkets fiende #1

Hon kallades för Televerkets fiende #1. Och hennes ansikte var ett populärt motiv på myndighetens piltavlor. Samtidigt har få personer sparat skattebetalarna så många miljoner som just Ann-Marie Nilsson. Internetmuseum har träffat den självutnämnda "IT-tanten" som senare kom att leda IT-kommissionen.

skiljelinje
tumnagel för video
1991

Bernhard Stockman – hippien som blev nätverksguru

I tio års tid var han hippie och levde för dagen. Ytterligare ett decennium senare hade han bidragit till att knyta ihop Europa till internet – genom Ebone. Internetmuseum har träffat nätverksgurun Bernhard Stockman.

tumnagel för video
1991

Per-Olof "POJ" Josefsson ser till att företag får internet

Per-Olof "POJ" Josefsson är en legend i webbsammanhang. Under 90-talet är han inte bara med och driver landets första privata internetoperatör Swipnet, han drar också igång Internetstiftelsen. Vi träffar honom för en intervju till Internetmuseum.

tumnagel för video
1993

Rickard Schoultz skapar Sveriges första sökmotor (och webbyrå)

Det började med en lista över den svenska webbens fem hemsidor. Det utvecklades till att bli Sveriges första sökmotor. Rickard Schoultz är internetpionjären som jobbat jämsides Tim Berners-Lee, startat den första svenska webbyrån och som hjälpte Bildt mejla med Clinton.

tumnagel för video
1994

Mats Brunell – spinndoktorn bakom Sveriges IT-boom

Mats Brunell, har du hört namnet förut? I den svenska internethistorien är han en tungviktare. Han spökskrev det som blev statsministern Carl Bildts IT-tal, han drev supernätverket Nordunet och bidrog på 90-talet till att skolorna utrustades med datorer.

tumnagel för video
1994

Carl Bildt banar väg för nätboomen

Få svenskar har sjösatt så många internetfrämjande satsningar som Carl Bildt. Han har agerat statsminister, utrikesminister och utredare av hela nätet. Internetmuseum träffar honom för ett samtal om internets dåtid – och framtid.

tumnagel för video
1994

Ragnar Lönn får privatpersoner att skaffa internet

Ragnar Lönn är bara dryga tjugo när han 1994 startar Algonet, en av Sveriges första internetleverantörer för privatpersoner. Då har han redan försökt sälja in idén till investerare några år tidigare, men får nej och gör en jordenruntresa istället.

skiljelinje
tumnagel för video
1995

Frans Lettenström arkiverade den svenska webben

Idén kläckte Frans Lettenström vid en fikarast på Kungliga biblioteket. Om man nu sparar ner alla trycksaker sedan 1600-talet, varför låter man då den svenska webben försvinna? Kollegorna hade inget bra svar, och det blev starten på pionjärprojektet Kulturarw3.

tumnagel för video
1995

Patrik "Paf" Fältström – en internetagent i folkets tjänst

Efter att ha infört Å, Ä, Ö i e-post, dragit igång Swipnet och försett svenska tidningar med mejlade valresultat har Patrik "Paf" Fältström levt ett kringresande liv – som problemlösare. USA:s, Sveriges och Estlands regeringar tillhör dem som tagit hjälp av matematikern med manen. Internetmuseum har träffat honom.

skiljelinje
tumnagel för video
1995

Fredrik Marcus – vaktmästaren som blev webbveteran

Han gick egentligen inte på Beckmans, men kom in ändå. Fredrik Marcus sökte tjänsten som vaktmästare – och gjorde succé när han fick delta på elevernas slututställning. Resten är internethistoria. Vi har träffat webbdesignern Fredrik Marcus (möjligen den äldsta webbdesignern i världen, i alla fall enligt honom själv) för en intervju till Internetmuseum, för ett samtal om både dåtid och framtid.

Annica Tiger svensk internetpionjär
1996

Annica Tiger lär svenskarna att bygga egna hemsidor

Med nybörjaren i fokus drev Annica Tiger Sveriges största HTML-guide under 1990-talet. Genom den lärde sig många svenskar att bygga egna webbplatser och många gick också vidare till att göra det professionellt. Här kan du läsa en krönika Annika Tiger skrev för Internetmuseum 2015.

skiljelinje
Brita Zielg och Marie Birde
1996

Brita Zilg och Marie Birde startar pionjärtidningen Darling

De vill starta en tidning, men orkar inte vänta på ett förlag. Så Brita Zilg, Marie Birde och deras medarbetare väljer internet som arena. Tidningen Darling är banbrytande på den svenska webben och blir snart en del av IT-boomen genom Spray.

tumnagel för video
1997

Curl-grundaren Daniel Stenberg skapar internets budbärare

Använder du internet? I så fall har du hjälp av Daniel Stenbergs verktyg, cURL, många gånger varje dag. 10 miljarder installationer räknar han det själv till. Internetmuseum riktar strålkastarljuset på den svenske Internetpionjären för att prata open source, C64, Polhemspris och drivkrafter.

tumnagel för video
1998

Jonas Birgersson – från rollspelare till Bredbandsjesus

Från rollspelare via dataspelsrecensioner till att plötsligt vara god för miljarder. Jonas "Bredbandsjesus" Birgerssons nittiotal går i en rasande fart. Internetstiftelsens Internetmuseum träffar den förre Framfab-vd:n och pratar om både it-boomen och framtidens robotsamhälle.

skiljelinje
tumnagel för video
2000

Rickard Eriksson startar communityt Lunarstorm

Rickard Eriksson är mannen som startar Sveriges första digitala community, som år 2000 blev Lunarstorm. Sannolikheten att du som läser det här använde Lunarstorm är rätt stor – som mest är vi nämligen 1,2 miljoner svenskar som hänger på communityt.

tumnagel för video
2005

Isabella Löwengrip blir bloggvärldens Zlatan

En 14-åring skapar en "Paris Hilton-karaktär", slår ut konkurrenterna, härdar ut mot näthatarna och blir bloggvärldens svar på Zlatan. Isabella "Blondinbella" Löwengrip har kommit att skapa ett företagsimperium med bloggen som bas. I intervjun med Internetmuseum berättar hon om hur hon fann manusinspiration från tv-serien Rederiet, hur blogginläggen analyseras i detalj och om hur jobbet ibland orsakar Truman Show-vibbar.

tumnagel för video
2006

Rick Falkvinge startar det första piratpartiet

En vanlig IT-arbetare startar plötsligt ett parti. Som blev en världsomspännande rörelse. Rick Falkvinge ser i en intervju med Internetmuseum tillbaka på Piratpartiets födelse, partiprogram på McDonald’s-servetter och succén i valet till EU-parlamentet.

tumnagel för video
2011

Clara Henry blir en av Nordens största Youtubestjärnor

Clara Henry är Nordens största kvinnliga Youtubare, med nästan 300 000 prenumeranter och sammanlagt närmare 30 miljoner videovisningar. Vi har träffat henne för vårt Internetmuseum och här berättar hon hur hon lyckats.

skiljelinje