.FILE 2G 3G 4G 5G
internet är en fluga
1996

"Internet är en fluga" – sa aldrig Ines Uusmann

Ines Uusmann (s) är kommunikationsminister mellan 1994 och 1998. Hon har blivit känd för att ha sagt att internet är en fluga – fast det gjorde hon faktiskt aldrig.

Det är en reporter på Svenska Dagbladet som skriver "Internet är en fluga som kanske blåser förbi" som inledning på en intervju i maj 1996.


Det Uusmann faktiskt säger är: Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. [...] Att sitta och surfa på nätet tar en himla massa tid. Vad är det bra för? [...] Det kanske är så att det är något som vuxit upp nu. Alla pratar om internet men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad. 

Ines Uusmann berättar själv i intervju med Internetmuseum


I en intervju för Internetmuseum 2020 säger Ines Uusmann så här om huruvida hon sa internet är en fluga.

– Nej, jag sa det inte så, men jag förstår att det blev så.

Orden placeras likväl i rubriken av redigeraren på Svenska Dagbladet och får sedan ett eget liv. Vad Ines verkligen menar är att det planlösa surfandet kommer att upphöra (ett förfarande som var vanligt vid tiden).

Hon berättar hur reportern ställde frågan.

– "Det kanske bara blir en fluga?" se de. Jag sa, ja, det kanske går över, jag tror ändå att det kommer att bli mer uppstramat och att man inte bara sitter och leker. Att det inte kommer vara toys for boys.

– Och så kommer rubriken … det här lägger sig tänkte jag. Men det gjorde det inte!

false
-