Svenska spionprogrammet Netbus tar över din dator
20-årige Carl-Fredrik Neikter konstruerar Netbus i syfte att nät-busa. Programmet låter nämligen en användare gå in i en annan användares dator, via internt nätverk eller internet.
Men det som gör Netbus speciellt är att användaren vars dator övertas aldrig förvarnas om att någon annan är inne och tittar. Och med Netbus kan spionen göra mer än att titta. I princip kan denne göra exakt samma sak som datorns rättmätiga ägare: allt från att skriva in webbadresser till att öppna cd-rom-enheten.
Carl-Fredrik Neikters gratisprogram, som han satt ihop på några veckor, sprider sig som en löpeld över internet. Allt som krävs för att använda det är att programmet är igång på båda datorerna. Programmet installerar sig själv genom att den utsatte (eller den utsättande i smyg) klickar igång installationsfilen patch.exe.
Men det är inte bara bus programmet används till. I ett fall i Lund 1999 planteras 3500 bilder med barnporr på en forskares dator, vilket leder till en rättsprocess. Först 2004 finner rätten att bilderna inte laddats ned av mannen, utan genom ett intrång via Netbus.
Särskilt nyfikna på Carl-Fredriks program är Nasa vars säkerhetsansvarige skickar mejl och ställer frågor om programmet. Även det amerikanska flygvapnet är intresserade, och de får också tillgång till programmets källkod.
Antivirusprogram kom snart att upptäcka och blockera Netbus. I februari 1999 lanserar Carl-Fredrik Neikter programmet i en ny version. Den här gången för att användas kommersiellt för supportavdelningar. Han skapar också programmet QuickSMS, som gratis låter användare skicka sms från datorer till telefoner.