Du känner till Bill Gates, Steve Jobs och kanske rentav internets fader Vint Cerf. Men visste du att Ada Lovelace skapade den första datoralgoritmen? Och att Margaret Hamiltons kod tog människan till månen? Teknikhistorien är full av kvinnliga pionjärer, varav många har fått vänta länge på ett erkännande. Vi lyfter fram kvinnorna som gjort världen lite mer digital.

Matematikgeniet Ada Lovelace skapar den första datoralgoritmen
Ada Lovelace föddes in i den engelska societeten och var knappast förutbestämd att bli matematiker. Men det blev hon – och mer därtill.

Sex kvinnor blir världens första programmerare
1945 rekryterar den amerikansk armén sex kvinnor för att jobba med ett hemligt projekt. Under det kommande året blir kvinnorna de första programmerarna till världens första digitala dator: Eniac.

Hedy Lamarrs uppfinning lägger grunden till wifi
Mest känd är Hedy Lamarr för sina skådespelartalanger men vid sidan av teatern och filminspelningarna lade hon också grunden för dagens trådlösa kommunikation, som bland annat Bluetooth, GPS och Wi-Fi.


Elsa-Karin Boestad-Nilsson programmerar försvarets datorer
Männen byggde maskinerna men det var kvinnor som programmerade dem. Den svenska datapionjären Elsa-Karin Boestad-Nilsson var en av dem.

Dorothy Vaughan och hennes kollegor hjälper USA ut i rymden
Innan de elektroniska datorerna slår igenom anställer det amerikanska försvaret kvinnor för att göra avancerade beräkningar för militären. En av dem är Dorothy Vaughan som ska komma att bli rymdorganisationen NASA:s första svarta chef. Tillsammans med många andra svarta kvinnor jobbar hon bland annat med det amerikanska rymdprogrammet.

Grace Hopper uppfinner kompilatorn
Grace Hopper intresserade sig tidigt för maskiner och senare för datorer. Matematikintresset ärvde hon från mamman Mary Van Horne.
Gladys West lägger grunden för GPS-tekniken
Den används för allt från att flyga flygplan till att registrera din joggingrunda och platsbestämma bilderna du tar med mobiltelefonen – GPS-tekniken har banat väg för massor av användbara tjänster. En av de som lägger grunden för tekniken är matematikern Gladys West.

Jean Sammet skapar programmeringsspråket Cobol
Jean Sammet är med och tar fram programmeringsspråket COBOL som tar datorerna från militär- till kommersiell användning. Trots att språket idag är över 60 år gammalt används det fortfarande i stordatorer på många större företag och myndigheter.

Nunnan Mary Kenneth Keller blir först att doktorera i datavetenskap
Syster Mary Kenneth Keller var en amerikanska nunna, utbildare och pionjär inom datavetenskap. 1965 blir hon tillsammans med en person till den första någonsin att doktorera i datavetenskap.


Margaret Hamiltons kod sätter människan på månen
Matematikern och programmeraren Margaret Hamilton får på 60-talet jobb på Charles Stark Draper Laboratory vid MIT. Hennes kod kommer sedermera att sätta människan på månen.

Jake Feinler fungerar som internets informationscentral långt före Google
Elizabeth Feinler, mer känd som Jake, börjar jobba med internet redan 1972. I 19 år är hon sedan ansvarig för Network information Center, NIC, som fungerar lite som internets telefonkatalog och ett slags förhistoriskt Google på samma gång.

Radia Perlman skapar protokollet STP – kallas "internets moder"
Under mitten av 70-talet och framåt arbetar Radia Perlman med att få datorer att dela information med varandra på ett säkert sätt. Ett arbete som ledde fram till "Spanning Tree Protocol (STP)" vilket fortfarande används för att styra trafik på nätet. Den här upptäckten har fått henne att kallas för "internets moder".

Kvinnorna som tar internet till nya kontinenter
När användningen av internet börjar spridas från forskarvärlden i USA och Europa ut till civilsamhället är ett flertal kvinnor med och bidrar till att nya världsdelar kopplas upp.
Ann-Marie Nilsson blir Televerkets fiende #1
Hon kallades för Televerkets fiende #1. Och hennes ansikte var ett populärt motiv på myndighetens piltavlor. Samtidigt har få personer sparat skattebetalarna så många miljoner som just Ann-Marie Nilsson. Internetmuseum har träffat den självutnämnda "IT-tanten" som senare kom att leda IT-kommissionen.
Jean Armour Polly kopplar upp biblioteken och myntar uttrycket "att surfa på internet"
Jean Armour Polly inser tidigt den enorma potentiella nyttan för allmänheten med internet och ser därför redan 1992 till att biblioteket hon jobbar på börjar erbjuda fri internetuppkoppling. Hon är även personen som myntar uttrycket "att surfa på internet".

Jane Metcalfe startar klassiska magasinet Wired
1993 är den digitala kulturen ännu i sin linda. Då startar Jane Metcalfe tillsammans med Louis Rossetto ett nytt och banbrytande digitalt magasin, Wired, med fokus på en förändrad värld och teknikens möjligheter.

Anita Borg startar världens största mötesplats för kvinnor i tech-industrin
Efter att ha ledsnat på att alltid vara en av de enda kvinnorna på sina jobbkonferenser startar Anita Borg 1994 Grace Hopper Celebration, döpt efter datapionjären med samma namn. Idag är konferensen världens största mötesplats för kvinnor inom tech.

Ministern Ines Uusmann sprider tekniken till massorna
Hon är ministern som ordnade datorer till miljoner genom hem-pc-reformen. Därmed banade Ines Uusmann, S, väg för det nya svenska it-undret.


Brita Zilg och Marie Birde startar pionjärtidningen Darling
De vill starta en tidning, men orkar inte vänta på ett förlag. Så Brita Zilg, Marie Birde och deras medarbetare väljer internet som arena. Tidningen Darling är banbrytande på den svenska webben och blir snart en del av IT-boomen genom Spray.
Eva von Pepel styr upp den svenska diskussionen – och lär ut HTML
Hon var kund nummer 20 hos Algonet, var med och drog igång den svenska delen av Usenet och skrev mängder av HTML-böcker. Internetpionjären Eva von Pepel var den solklara webbdrottning under 1990-talet. "Den bästa tiden i mitt liv" säger hon.

Beata Wickbom grundar konferensen SIME
Beata Wickbom startar sin bana i IT-branschen i mitten av 90-talet och är en av de mest tongivande i uppbyggandet av konsultverksamheten på Spray och Razorfish.

Annica Tigers HTML-guide lär svenskarna göra egna hemsidor
I augusti 1996 lanserar Annica Tiger sin HTML-guide. Den blir snabbt blir ett nav i den växande svenska internetvärlden och platsen dit många vänder sig för programmeringstips.


Marta Sandén skapar föreningen Seniornet – lär ut internet till äldre
1997 får Marta Sandén idén att starta ett lärandenätverk för seniorer som är intresserade av datorer och internet. Det är startskottet för SeniorNet som ska komma att hjälpa tiotusentals äldre att komma igång med internet.

Kajsa Leander går i bräschen med Bokus – och Boo.com
Hon har kallats dotcom-drottning och high tech Lady McBeth. Kajsa Leander var med och skapade en av de största IT-satsningarna inom e-handel, Boo.com, som slutade i brutal konkurs som blev en symbol för hela IT-bubblan.

Marina Walström skapar Tjejringen
1997 är Tjejringen Sveriges största webbsamling av svenska tjejers hemsidor och en av de största webbringarna i hela Sverige alla kategorier.

Mitchell Baker driver som Mozillachef på för öppen källkod
Mitchell Baker leder Mozilla, organisationen bakom bland annat webbläsaren Firefox och e-postklienten Thunderbird.
Nu startar OPK – ett kvinnligt nätverk för IT-kvinnor
1998 startas organisationen OPK som satsar på att skapa kvinnliga nätverk och pusha tjejer att ta för sig mer i den mansdominerade IT-branschen.
Nnenna Nwakanma vill sprida internet till alla
Aktivisten Nnenna Nwakanma, född i Nigeria, har titeln Africa Regional Coordinator för World Wide Web Foundation.

Isabella Löwengrip blir bloggvärldens Zlatan
En 14-åring skapar en "Paris Hilton-karaktär", slår ut konkurrenterna, härdar ut mot näthatarna och blir bloggvärldens svar på Zlatan. Isabella "Blondinbella" Löwengrip har kommit att skapa ett företagsimperium med bloggen som bas. I intervjun med Internetmuseum berättar hon om hur hon fann manusinspiration från tv-serien Rederiet, hur blogginläggen analyseras i detalj och om hur jobbet ibland orsakar Truman Show-vibbar.
Professorn Danica Kragic jobbar för att göra robotarna mer som människor
Danica Kragic är en av världens ledande robotforskare och jobbar med att göra robotar mer mänskliga. 2018 utses hon till Sveriges mäktigaste kvinnliga tech-profil av Veckans affärer.

Sheryl Sandberg styr upp både Google och Facebook
När Sheryl Sandberg börjar på Facebook 2008 är hon den som tar företaget från lovande men pengablödande startup till lönsamt bolag. 2012 väljs hon som första kvinna in i Facebooks styrelse, en post hon fortfarande innehar.

Heidi Harman och Andie Nordgren drar igång Geek Girl Meetup
Hösten 2008 tog Andie Nordgren och Heidi Harman saken i egna händer. De var trötta på att så få kvinnor var representerade på it-mässor och webbkonferenser.

Kristina Alexanderson tar internet in i klassrummen
Kristina Alexanderson är en av Sveriges ledande experter på hur skolan kan arbeta med digital kompetens. Som chef för en av Sveriges största skoltävlingar – Webbstjärnan – ser hon till att arbetet med internet som ett verktyg för lärande på allvar får fäste i den svenska skolan under det 2010-talet.

Anna-Karin Hatt blir Sveriges första IT-minister
5 oktober 2010 blir Anna-Karin Hatt (c) Sveriges första IT-minister. Tidigare har området fallit in under infrastruktur, men nu bryts det alltså ut och får en egen ministerpost.

Speldesignern Jane McGonigal lyfter fram spelandets betydelse för våra liv
Jane McGonigal är en futuristisk speldesigner med storslagna visioner. Hon är övertygad om att spel kan användas för att förbättra människors liv och har som främsta mål att en speldesigner en dag ska tilldelas Nobelpriset.
Clara Henry blir en av Nordens största Youtubestjärnor
Clara Henry är Nordens största kvinnliga Youtubare, med nästan 300 000 prenumeranter och sammanlagt närmare 30 miljoner videovisningar. Vi har träffat henne för vårt Internetmuseum och här berättar hon hur hon lyckats.

Rebecca MacKinnon kämpar för demokratiska rättigheter i en digital värld
Rebecca MacKinnon är ett viktigt språkrör och förkämpe för demokrati och frihet kopplat till internet.

Dagny Carlsson visar att 100-åringar kan använda internet
2012 startar Dagny Carlsson en blogg under namnet Bojan. Det som skiljer henne från andra bloggare i världen är att hon hunnit fylla 100 år. Detta gör henne till kändis både i Sverige och utomlands.


Maria Häll – från "enda tjejen i klassen" till SUNET-chef och ICANN-topp
Maria Häll har gjort en karriär som få andra. Bland arbetsgivarna märks Regeringskansliet, SUNET och ICANN. Men det var inte självklart att hon skulle ägna sig åt IT.

Anne-Marie Eklund Löwinder tar plats i Internet Hall of Fame
Anne-Marie Eklund Löwinder, internetpionjär och säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, blir i augusti 2013 första och fortfarande enda svensk att ta en plats i Internet Hall of Fame.
Robyn startar Teklafestivalen – som bara är för unga tjejer
Tekla är teknikfestivalen för tjejer mellan 11-18 år. Deltagarna får testa allt från speldesign till 3D-skrivare och robotprogrammerare under en heldag.

Simone Giertz bygger usla robotar – blir en av Sveriges största youtubers
När hon bor i San Francisco och ogillar sitt jobb börjar svenska Simone Giertz bygga konstiga robotar och posta videor med dem på internet.

Åsa Zetterberg blir Sveriges första Chief Digital Officer
När regeringen 2018 behöver någon för att driva på digitaliseringsstrategin för Sverige faller valet på Åsa Zetterberg, som utses till landets första Chief Digital Officer.

Techprofilen Tuva Palm startar fond för att främja jämställdhet
Det räcker inte att bara prata om jämställdhet, för att åstadkomma riktigt förändring behövs kapital. Ungefär så resonerar techprofilen Tuva Palm när hon 2019 startar fonden She Invest, vars mål är att driva på för ett mer jämställt svenskt näringsliv genom att investera i bolag med hög andel kvinnor i ledande positioner.
