Bernhard Stockman – hippien som blev nätverksguru
I tio års tid var han hippie och levde för dagen. Ytterligare ett decennium senare hade han bidragit till att knyta ihop Europa till internet – genom Ebone. Internetmuseum har träffat nätverksgurun Bernhard Stockman.
David mot Goliat. Gallerna mot romarna. Eller TCP/IP mot X25?
När Bernhard Stockman och hans kollegor runt om i Europa vill bygga ett TCP/IP-nät över världsdelen har de tuffast möjliga motstånd. Parallellt med arbetet investerar EU ihop med de nationella televerken miljardbelopp i ett X25-nät. Det är ju det som var framtiden. Inte minst för att TCP/IP ses som en amerikansk företeelse.
Men Bernhard Stockman, som är teknisk projektledare för utbyggnaden av det europeiska TCP/IP-nätet och anställd på KTH och Nordunet, vet redan under tidigt 90-tal hur utfallet kommer att se ut:
– Vi hade ingen egentlig tanke att "spöa en fiende". Vi visste att tekniken funkade bra och ville använda den, så vi byggde upp det europeiska nätet. Vår uppfattning var att det här vinner i det långa loppet. X25 var för otympligt och svårarbetat, och centraliserat. TCP/IP var framtiden, med distribuerad kontroll.
Vad hänt om ni inte gjort detta?
– Då hade någon annan gjort det. Jag kan inte tänka mig något annat.
Ebone, som nätet heter, kommer att bli den första hopkopplingen av internet i Europa. Och blir det som utgör grunden till internet.
Hippie under hela 70-talet
För Bernhard Stockmans del har det dock knappast varit självklart att han ska ägna sig åt nätverksbyggande. Under hela 70-talet, efter att ha slutat gymnasiet, ägnar han sin tid åt att vara hippie, och driver runt och lever för dagen. Men 1980 söker han till KTH och kommer in.
– Jag tyckte att jag måste ägna mig åt något annat. Då sökte jag och kom in. Jag var intresserad av elektroteknik och ville lära mig mer om det, säger han.
Då har han ännu inte mött datorer, men genom datorklubben Stacken kommer han i kontakt med kraftiga datorer. Han börjar så småningom jobba för Sunet, universitetsdatanätet, och Nordunet. Genom dessa uppdrag blir han alltså en av dem som sätter samman det europeiska universitetsdatanätet, som sjösätts vid en konferens i Köpenhamn 1991. Förutom svenskarna är holländarna, schweizarna och britterna drivande. I Tyskland har Deutsche Telecom skrivit ett tioårskontrakt för miljarder om ett X25-nät.
IESG och IETF
Bernhard Stockman blir 1992 första utomamerikanska medlemmen i IESG, Internet Engineering Steering Group, som leder arbetet för IETF, Internet Engineering Task Force. Kortfattat: organisationen som avgör vilka tekniska regler som gäller för hela internet.
Det är i samband med ett möte med dem i Toronto som han inser nätets framväxt. Hittills har internet mest varit en angelägenhet för universitet.
– När jag gick på stan fick jag syn på en webbadress ovanför en butik. Då tänkte jag "nu kanske det börjar hända saker", när den kommersiella sidan började intressera sig för internet.
1995 är Bernhard Stockman ansvarig för en IETF-konferens på Grand Hotel i Stockholm. Telia förser arrangemanget med uppkoppling. De sköter sig exemplariskt och året därpå börjar Bernhard Stockman jobba för det tidigare televerket. Nu med att få ut internet till vanligt folk – via TCP/IP.