Vad har smileyn, wingdings och emotikonen gemensamt? Jo, de lade alla grunden för det som blivit världsspråket emoji. I den här utställningen färdas vi genom emojiernas historia som börjar redan i antiken och fortsätter in i modern tid. Välkommen att följa med!

Smileyn! Antikt klotter, Ingmar Bergman, Forrest Gump och Harvey Ball
Den glada figuren som består av en mun och två ögon har anor ända tillbaka till antiken, men får sitt stora genombrott på 1960-talet när en frilansande formgivare tar ett uppdrag hos ett försäkringsbolag.

PLATO, emotikoner och kaomoji – nu når smileyn våra skärmar
Amerikanen Scott Fahlman föreslår på en tidig form av internet användandet av två olika emotikoner för att förenkla digital kommunikation, vilket leder till en närmast outsinlig källa av kreativitet.

Wingdings och Dingbats – symboler som typsnitt
Om du öppnar Microsoft Word idag finns typsnittet Wingdings fortfarande kvar där – en gång ett populärkulturellt fenomen men nu nästan helt bortglömt. De lekfulla bildikonerna hade sin plats när MTV fortfarande visade musikvideor.

Emotikonerna tar form?
När internet och sms blir allt mer vardag under 1990-talet blir också emotikoner och olika former av digitala känslouttryck mer populära.

Världens första emojier skapas
I november 1997 ser världens första emojier dagens ljus. Då släpper den japanska mobiltillverkaren Softbank en telefon där användarna kan välja bland 90 olika symboler. Många av dem används fortfarande i uppdaterade former.
Shigetaka Kurita tar emojierna till massorna
Shigetaka Kurita skapar 176 emojier inför släppet av den japanska internettjänsten "I-mode". Nu tar det fart på riktigt och symbolerna sprids som en löpeld – men bara i Japan.

Emojier dyker upp i Iphone – men bara för japaner
Apple släpper en ny version av sitt operativsystem till Iphone med inbyggt stöd för emojier. Men bara japanska mobilanvändare får tillgång till de tecknade figurerna.

Den första emoji-romanen blir en översättning av Moby Dick
Fred Benenson lanserar Emoji Dick, ett projekt som översätter de 10 000 meningarna i Herman Melvilles klassiker Moby Dick till emojier.

Unicode tar kommandot – äntligen en världsstandard
Organisationen Unicode standardiserar emojier vilket innebär att tjänster och program kan skapa egna emojier som syns även om ett meddelande skickas från ett annat operativsystem.

Emoji tar plats plats när Språkrådet listar nya svenska ord
På Språkrådets årliga lista över nyord kan man i oktober 2012 hitta "emoji" som ett av de utvalda orden som fått bred användning i svenskan.

Allt fler böcker och konstverk sammanfattas med emojier
Journalisten Martin Schibbye sammanfattar sin tid i fångenskap med enbart emojier i en uppmärksammad tweet.

Emojierna får ett eget lexikon
Jeremy Burge skapar sajten Emojipedia, ett digitalt lexikon för emojier som snart blir den främsta destinationen för nyfikna att lära sig mer om de uttrycksfulla bildtecknen.

Klart för en egen emoji-dag!
Jeremy Burge skapar högtiden World Emoji Day som hålls 17 juli varje år. Valet av datum bestäms efter hur kalenderemojin ser ut på en Iphone.


Olaga hot – med emoji
Antalet fall runt om i världen där domstolar behöver tolka innebörden av emojier ökar och snart börjar jurister slå larm.

Erkännandet ett faktum när 😂 blir årets ord – och emoji når SAOL
I den fjortonde utgåvan av Svenska Akademiens ordlista läggs slutligen “emoji” till i listan. Samtidigt blir en emoji utvald till Årets ord av Oxford Dictionaries.

Plötsligt vill alla vill forska om emojier
Med emojins segertåg över världen börjar många undersöka hur bildtecknen faktiskt används och flera rapporter börjar dyka upp om emojier i olika delar av världen.

Finland först med egna emojier
Bastubadare, hårdrockare och telefonen Nokia 3310 blir alla emojis när Finland blir först i världen med att lansera egna nationella emojier.


Emoji.se – äntligen ett svenskt uppslagsverk
Stefan Johansson har tröttnat på att leta i listor för att hitta en särskild emoji. Han lanserar Emoji.se, ett arkiv och sökmotor för emojier – på svenska.

Översättningföretag anställer emojitolk
Översättningsföretaget Today Translations annonserar efter en emojitolk för att hjälpa dem att möta utmaningarna att förstå och översätta "världens snabbast växande språk".
Filmen The Emoji Movie sågas – men blir historisk i Saudiarabien
Sommaren 2017 släpps "The Emoji Movie", som slaktas av kritikerkåren. Men i Saudiarabien blir filmen en historisk milstolpe.

Dagen när Google lär sig hur en hamburgare ska se ut
När en dansk mediaanalytiker anmärker på placeringen av osten på Googles hamburger-emoji utbryter en sådan debatt att självaste VD:n för Google bestämmer sig för att svara på kritiken.

Apple, Microsoft och Google satsar på vattenpistoler
Efter många fram och tillbaka bestämmer sig slutligen alla större teknikbolag för att pistol-emojin ska se ut som en vattenpistol, inte en realistisk revolver.

Twitter ger Sverige en val-emoji
Inför valet i Sverige 2018 släpper Twitter en särskild emoji som föreställer en valurna med den svenska flaggan.

Emoji – ett universellt språk?
En del beskriver emojier som ett universellt språk och nästa steg i mänsklig kommunikation. Men vilka hinder finns för att emoji verkligen kan bli det?

Alla ska med när "alfabetet" växer
Unicode gör emoji-alfabetet mer inkluderande. Nu finns symboler för samkönade par, menstruation och emojier med olika hudtoner.

Sveriges första emojibok ges ut
I boken "Emoji – en historia om känslor, bajs och ett gult leende" spårar han emojins ursprung och söker svaret på hur de små japanska ikonerna på så kort tid lyckats bli en självklar del av våra liv.
Varför finns det en bajs-emoji?
Hur kom det sig att bajs-emojin var en av de allra första emojierna som skapades?
Lyssna på podden Dumma frågor om internet, där Jannike och Måns från Internetstiftelsen reder ut små och stor frågor om internet i varje avsnitt.
