Allt fler böcker och konstverk sammanfattas med emojier
Journalisten Martin Schibbye sammanfattar sin tid i fångenskap med enbart emojier i en uppmärksammad tweet.
I 438 dagar sitter journalisten Martin Schibbye tillsammans med fotografen Johan Persson fängslade i Etiopien. Efter att de blivit frisläppta släpper de boken "438 dagar" om sin tid i fångenskap. I samband med släppet sammanfattar Martin Schibbye boken med enbart emojier i en tweet den 7 oktober 2013:
Konst tar form på Twitter
Att sammanfatta konst och romaner till emojier har vid tiden redan börjat bli en trend på mikrobloggen Twitter (som numera kallas X) och andra sociala nätverk. Den 25 januari 2013 läggs ett inlägg upp på Tumblr av användaren ladiesupfront. Inlägget består av fyra skärmbilder från Iphone på textmeddelanden från en vän som försökt återskapa konstnärliga mästerverk med hjälp av emojier.
Ett par veckor senare upptäcks bilderna av den Brooklyn-baserade konstnären Man Bartlett som inspireras att skapa en så kallad hashtag, #EmojiArtHistory, på Twitter för omtolkningar av berömda konstverk i historien genom att endast använda emojier. Det första inlägget han lägger upp med sin hashtag innehåller emojier av en man och en pistol som ska representera Chris Burdens ökända konceptuella konstverk Shoot från 1971.
Böcker på 140 tecken
Året efter lanserar bokförlaget Random House den 1 augusti 2014 en egen hashtag, #emojireads, för att samla superkorta sammanfattningar av kända romaner - med endast emojier. En som senare hoppar på utmaningen är skådespelaren Kyle MacLachlan. Han lägger upp en tweet med emojier som beskriver handlingen i Frank Herberts science fiction-klassiker Dune. Kyle MacLachlan spelade själv huvudrollen i David Lynchs filmatisering av boken från 1984.