.FILE 2G 3G 4G 5G
2020

Sveriges första emoji-bok ges ut

I boken "Emoji – en historia om känslor, bajs och ett gult leende" spårar han emojins ursprung och söker svaret på hur de små japanska ikonerna på så kort tid lyckats bli en självklar del av våra liv.

På självaste emoji-dagen 17 juli 2020 släpps den första boken på svenska som avhandlar ämnet emojis. Boken är skriven av Daniel Hånberg Alonso som också är curator för emoji-utställningen på Internetmuseum. I boken "Emoji – en historia om känslor, bajs och ett gult leende" spårar han emojins ursprung och söker svaret på hur de små japanska ikonerna på så kort tid lyckats bli en självklar del av våra liv.

Emojier – ett nytt världsspråk?

Emojierna fortsätter att spridas över världen. De blir föremål för domstolars tolkningar och enas som en världsstandard under Unicode. Också i Sverige blir bildsymbolerna alltmer självklara och för varje ny systemuppdatering i mobilen kommer nya emojier.

Vissa beskriver det som nästa steg i människans språkliga utveckling, andra menar att de fördärvar språket. Klart är att det finns något med emojierna som vi människor inte kan motstå. I dag används de av i stort sett alla internetanvändare på ett eller annat sätt.

I boken tas läsaren med på en resa som börjar i antikens Turkiet och går via rymdkapplöpning, en kvinnlig radiolegend, acid house och antikapitalistiska serietecknare till japanska tonårstjejer och datornördar. Det är en historia om människans kreativitet och vårt ständiga behov av att uttrycka oss.

false
-