Tidslinjeposter taggade med:

Tekniken bakom internet

Internet är inte bara en teknik, utan en samling protokoll och uppfinningar som tillsammans skapar nätet.

1963

JCR Licklider formulerar idén om internet – ett "intergalaktiskt nätverk"

När uppfanns internet? MIT-forskaren och psykologen JCR Licklider föreslår ett "intergalaktiskt nätverk" där datorer över hela världen kan prata med varandra.

1965

CERN:s första dator

På CERN-laboratoriet i Schweiz skapas World Wide Web på nittiotalet men långt innan det började man jobba med datorer. I den här filmen från 1965 kan ni se deras allra första dator, en Ferranti Mercury.

Tidas kontrollrum
1972

Svensk upptäckt byggs in i Arpanet

När det svenska elnätet digitaliseras inspireras man av Arpanet. Men allt går inte som det är tänkt. Det blir början på en bit svensk internethistoria – som når världen.

1974

Det här är TCP/IP – nu uppfinns tekniken bakom internet

Så hur fungerar internet? Svaret är en teknik som kunde börja användas redan 1974. Men det har inte varit givet att just TCP/IP, som tekniken heter, skulle bygga internet. Mäktiga motståndare har tyckt annat.

1976

Internetworking – två nät blir ett på en bar i Palo Alto

Det är en varm augustidag 1976. På ett av picknickborden på baren Rosottis i Palo Alto, Kalifornien, samsas de vanliga ölglasen i plast med en datorterminal om utrymmet. De sju personerna som är samlade runt bordet har ett mål. Att överföra information från ett nätverk till ett annat – en förutsättning för det internet vi har idag.

Ett X.25-modem från Siemens
1976

X.25-tekniken skapas

X.25 är televerkens favorit, även det svenska. Länge tror man att det är med den tekniken informationsutbytet mellan datorer ska utvecklas.

Dator på skrivbord i lego
1983

Domännamnssystemet DNS skapas – nu blir det enkelt att hitta rätt på nätet

Föreställ dig att du varje gång du ska besöka en webbsida eller skicka ett mejl hade behövt leta reda på rätt nummer i ett register och sedan skriva in en lång sifferkombination i stället för ett domännamn. Det här var realiteten fram till 1983 då den nyutexaminerade datavetenskapsstudenten Paul Mockapetris skapar DNS, en av internets hörnstenar.

Nordunet
1985

Nordunet kopplar ihop Norden och ger oss viktigt försprång

1985 väljer Nordiska ministerrådet att satsa på Nordunet – ett datornät som knyter samman de nordiska forsknings- och utbildningsnäten. Tack vare detta sker en snabb utveckling av internet i Norden.

1988

SUNET kopplar upp svenska universitet och högskolor till internet

SUNET är ett nätverk som kopplar ihop alla Sveriges högskolor och universitet. Det börjar byggas under första halvan av 80-talet, och innebär då att man kan koppla ihop dataterminaler på två olika ställen.

1991

EBONE – internets infrastruktur stärks när Europa kopplas ihop

1991 har de nordiska universitetsnätverken redan kopplat ihop sig med varandra. Den här gången är det Europas tur.

Nokia 1011 första GSM-telefon
1992

GSM: Startskottet för nätet i mobilen

Tack vare det nya digitala mobilnätet GSM kan vi 1992 för första gången skicka sms och skicka datatrafik till och från mobiltelefoner, i början lite över 9000 bit per sekund.

1993

John Cioffi utvecklar DSL-tekniken som ger oss bredband via telefonlinan

1993 avgörs det som ska gå till historien som Bellcore Olympics, en tävling för att utse den tidens snabbaste modem. Överlägsen vinnare blir ett modem som bygger på den nya DSL-tekniken som utvecklats av John Cioffi.

1997

Curl-grundaren Daniel Stenberg skapar internets budbärare

Använder du internet? I så fall har du hjälp av Daniel Stenbergs verktyg, cURL, många gånger varje dag. 10 miljarder installationer räknar han det själv till. Internetmuseum riktar strålkastarljuset på den svenske Internetpionjären för att prata open source, C64, Polhemspris och drivkrafter.

1998

ISDN ger svenskar snabbare surf

När många börjat drömma oroligt om modemets uppringingssignal blir ISDN ett enormt lyft. Med hjälp av den här tekniken går surfandet snabbare. Men det är inte allt.

2000

GSM får GPRS

GSM-nätet får nu GPRS, som innebär bättre hastigheter och att det går ta betalt per mängd överförd data istället för uppkopplingstiden.