.FILE 2G 3G 4G 5G
Nokia 1011 första GSM-telefon
1992

GSM: Startskottet för nätet i mobilen

Tack vare det nya digitala mobilnätet GSM kan vi 1992 för första gången skicka sms och skicka datatrafik till och från mobiltelefoner, i början lite över 9000 bit per sekund.

Historien om GSM

GSM står på svenska för "globalt system för mobil kommunikation" och nyheten innebär förutom möjligheten att skicka sms också att det kan skickas datatrafik till och från mobiltelefoner.

I början går överföringen i en hastighet på lite över 9000 bit per sekund. Idag har mobilen surfhastigheter som är fem- till tiotusen gånger snabbare.

Det är förstås ganska länge ganska dyrt, och man betalar per uppkopplad tid – men samtidigt finns det kanske inte särskilt mycket att göra.

Fast det kommer att förändras under åren som kommer. WAP, MMS och GPRS är alla tekniker som använder GSM för att antingen surfa eller skicka bilder. Men det är först när 3G lanseras som dessa möjligheter börjar användas på allvar.

Telefoner får SIM-kort för första gången

Med GSM fick telefoner också SIM-kort för första gången. Kontantkort lanseras 1996, och det är med dem som mobilboomen tar fart.

false
-