.FILE 2G 3G 4G 5G
1998

ISDN ger svenskar snabbare surf

När många börjat drömma oroligt om modemets uppringingssignal blir ISDN ett enormt lyft. Med hjälp av den här tekniken går surfandet snabbare. Men det är inte allt.

Fördelen med ISDN är att man kan använda de vanliga telefonlinorna, men med hjälp av tekniken delas kopparn upp i två kanaler. En för tal och en för kontrollsignalering. I praktiken innebär därför ISDN att man får två telefonlinjer hem. Kortfattat: Det går att surfa och prata i telefon samtidigt. Något som är en revolution under mitten av 1990-talet.

Det är dessutom otroligt snabbt. När analoga modem presenterar 56 kbit/s stoltserar ISDN-användarna med hutlösa 128 kbit/s (2 x 64). Allt som behövs är ett abonnemang, en terminaladapter och ett speciellt ISDN-kort till datorn.

Men tekniken är ganska dyr att använda i Sverige och får inget bredare genomslag. Telia börjar först 1998 försöka locka privatkunder till Telia Duocom (ett decennium efter att tekniken uppfinns), men då är redan bredbandsutbyggnaden inledd på andra fronter. Inte minst ADSL kommer att få stor betydelse för ett snabbare internet.

ISDN blir ändå en långkörare (trots många rykten om dess död). Först 31 december 2014 släcker Telia ner nätet till förmån för snabbare varianter.

Den här tidslinjepunkten har kommit till efter tips från Benny Hansson.

false
-