Kattdyrkan startar redan i det forntida Egypten
Trodde du att vår besatthet vid katter var ett modernt påfund? Icke! De gamla egyptierna var under perioder helt besatta av katter och kattdjur.
Genom DNA-analys har forskare antagit att vi människor har haft katter som husdjur kanske så länge som 10 000 år. Från början var syftet att hålla sädesförråden fria från möss och andra skadedjur, men i det forntida Egypten blev katten en del av religionen. Det tidigaste beviset är en kristallmugg från år 3100 före Kristus med ett graverat motiv föreställande den lejonhövdade gudinnan Mafdet. Hon ersattes senare av gudinnan Bastet, även hon med lejonhuvud.
På 1000-talet före Kristus blev det populärt att ha katter som husdjur i Egypten och då fick Bastet istället ett katthuvud och blev katternas beskyddare. Då tog även kattdyrkandet ordentlig fart och det var till staden Bubastis egyptierna åkte för att tillbe Bast. Där fanns ett tempel med en enorm Bast-staty och mängder av heliga katter som bodde i tempelområdet. Katterna var under perioder så många att prästerna fick göra "rituella gallringar” av beståndet. De avlivade katterna mumifierades och såldes till pilgrimer som reliker. Det var över huvud taget vanligt att man offrade mumifierade katter till Bastet och år 1888 hittades en egyptisk massgrav med 80 000 mumifierade katter och kattungar.