Tidslinjeposter taggade med:

Pirater och hackare

Pirater och hackare har spelat en stor roll för internets framväxt och utbyggnad. Piratrörelsen på 2000-talet blir en del av många ungdomars identitet, och Piratpartiet grundas. Hackare, personer med stor teknisk kompetens som olagligen bryter sig in i datasystem, orsakar stora skador och ökar säkerhetsmedvetenheten hos privatpersoner och företag.

1985

Lars Orup gör intrång

I SVT:s program Datakunskap försöker sig Lars Orup på att göra dataintrång på datorn Oden.

1994

BBS:er och Scenen: "Spelundrets rötter"

Ett inslag från SVT om BBS-er och Scenen.

1994

Striptease om hackers

SVT:s program Striptease gör ett inslag om hackers.

CIA hemsida efter att svenskar hackat den
1996

Svenskar hackar CIA

I september 1996 möts besökare på CIA:s hemsida av budskapet "Welcome to the Central Stupidity Agency" och "SLUTA LJUG BO SKARINDER!!!"

2001

Antipiratbyrån och Piratbyrån: striden om fildelningen blir hård

2001 startas Svenska Antipiratbyrån, en förening som företräder företag som gör filmer och dataspel. 2003 startas Piratbyrån.

Darknet
2002

TOR skapas av amerikanska militären – och nätet blir lite mera hemligt

Att vara anonym på nätet ses länge som en självklarhet. Men när spåren på nätet blir för många utvecklas ett system att fortsätta vara hemlig. Och det är amerikanska armén som ligger bakom.

2003

Fildelningssajten The Pirate Bay skapas av Gottfrid Svartholm Warg

I en källare på sitt jobb i Mexico City startar Gottfrid Svartholm Warg i september 2003 fildelningssajten The Pirate Bay. Senare flyttas servrarna till Göteborg och snart är även Fredrik Neij och Peter Sunde förgrundsgestalter för fildelningsplatsen, som under åren kommer att jagas av såväl myndigheter som av musik-, spel- och filmindustrin.

Piratbyrån
2003

Piratbyrån

Piratbyrån är en organisation som startas för att skapa debatt kring det som brukar kallas piratkopiering, alltså att man kopierar och delar upphovsrättsskyddat material.

2005

Ipred-lagen ska göra det lättare att hitta (och döma) illegala fildelare

Att ladda ner andras musik och film har fram till nu varit lagligt, även om det kanske inte ansetts moraliskt riktigt. Från och med 1 juli 2005 är lagtexten tydlig.

Beslagtagen server pirate bay
2006

Razzian mot The Pirate Bay

I maj 2006 genomför polisen en razzia bland annat mot webbhotellet PRQ i Stockholm, som är hem till bittorent-trackaren The Pirate Bay.

2009

Pirate Bay-domen

I april 2009 döms företagaren Carl Lundström och tre företrädare för The Pirate Bay för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen.

En person sitter framför en dator, på skärmen syns en elak figur.
2011

Bloggtoppen hackas

I slutet av september 2011 läggs nästan hundratusen användarnamn och lösenord från bloggportalen Bloggtoppen.se ut på forumet Flashback.

2014

Heartbleed

I april 2014 offentliggörs en bugg i programbiblioteket OpenSSL, som innebär en svaghet i många servrars kryptering och betyder att det eventuellt gått att komma åt användares uppgifter

2021

Kalix kommun drabbas av ransomware

En natt i december drabbas Kalix kommun av ett intrång. Någon eller några hackar sig in i kommunens system och krypterar data, vilket gör att stora delar av kommunen måste övergå till papper och penna för att arbeta.