.FILE 2G 3G 4G 5G
Darknet
2002

TOR skapas av amerikanska militären – och nätet blir lite mera hemligt

Att vara anonym på nätet ses länge som en självklarhet. Men när spåren på nätet blir för många utvecklas ett system att fortsätta vara hemlig. Och det är amerikanska armén som ligger bakom.

20 september 2002 släpps programmet Tor (The Onion Router), som är ett krypteringsnätverk med flera lager av kryptering och anonymisering (därför lök-liknelsen). Med hjälp av detta kan den som surfar göra det utan att lämna fotspår. Det skapas amerikanska flottan och sponsras av bland annat av svenska biståndsorganet Sida, som ett demokratiseringsverktyg.

Lite senare samma höst myntas begreppet darknet av en grupp forskare knutna till Microsoft.

Ordet "deepweb" används ofta i sammanhanget, och det behandlar den del av nätet som inte är synlig från internets sökmotorer, så som lösenordsskyddade sajter eller innehåll bakom betalväggar. Innehållet på darknet nås bara med hjälp av programvaror som Tor.

Tekniken blir populär, både av vanligt folk och bland dem med ont uppsåt. Droghandlare, pedofiler och terrorister kan här kommunicera med kraftigt minskad risk att bli upptäckta. Men det fungerar även som en möjlighet för människor i länder där internet är kraftigt reducerat att nå ut.

I samband med valet 2006 lanseras den svenska tjänsten Relakks av Piratpartiet ihop med it-entreprenören Jonas Birgersson. Här får internetanvändaren en anonym ip-adress som inte går att spåra.

• En Tor-studie (video): Vad man kan hitta på darknet – på den mörkaste sidan.
• TEDx-tal (video): Hur Darknet blev mainstream.
• Kalla Fakta (video): Granskning av darknet.
false
-