.FILE 2G 3G 4G 5G
2021

Kalix kommun drabbas av ransomware

En natt i december drabbas Kalix kommun av ett intrång. Någon eller några hackar sig in i kommunens system och krypterar data, vilket gör att stora delar av kommunen måste övergå till papper och penna för att arbeta.

Det står snart klart att kommunen har drabbats av en så kallad "Ransomware"-attack. Det betyder att hackarna som har tagit sig in i och låst Kalix kommuns system vill ha betalt för att låsa upp systemen igen. Eftersom kommunens arbete till stora delar är digitaliserat får avbrottet stora konsekvenser för verksamheterna. Bland annat blir utbetalningen av försörjningsstöd försenat.

Under arbetet med att återställa systemen gör Kalix något som de flesta som drabbas av IT-attacker inte gör: De är väldigt noga med att berätta och kommunicera externt om hur de drabbats, och vad de gör för att återställa systemen. På en webbsida berättar man löpande med uppdateringar om hur arbetet fortskrider, och kommunen får mängder av beröm från omvärlden kring hur man krishanterar avbrottet.

Kommundirektören Maria Henriksson utses senare till "Årets mest inflytelserika inom tech" av Tech Awards Sweden, med motiveringen "När andra väljer att tiga, valde vår vinnare att gå ut i media och berätta allt – med glasklar tydlighet, transparens och rättframhet som skapade förtroende och ingav respekt i hela riket."

Lär dig mer

false
-