Tidslinjeposter taggade med:

Den tidiga webben

1990

WWW uppfinns – men vad är skillnaden mellan internet och webben?

Kan du tänka dig ett internet utan bilder, länkar eller webbsidor? Det är svårt! Men innan vi hade WWW var det just så internet såg ut.

1991

Webben har en utmanare – Gopher vill sortera internet i mappar

Gopher, www:s kanske främsta rival, lanseras 1991 under ledning av Mark P. McCahill på University of Minnesota och namnges efter skolans maskot.

Sveriges första webbplats från 1993, Lysator.
1993

Här är Sveriges första webbplats

Vid Linköpings Universitet finns en datorförening som heter Lysator, som 1993 bygger sin egen server – den första i Sverige som registreras hos CERN. Där lägger de förstås också en egen hemsida.

1993

Mosaic, Netscape, Explorer och Chrome – med webbläsare blir det kul att surfa

Att surfa på nätet utan webbläsare är som att surfa på vattnet utan bräda. Men vilken webbläsare var först?

1993

Webbläsaren Mosaic blir en dundersuccé – nu blir surfandet njutbart

1993 lanseras webbläsaren NCSA Mosaic, eller kort och gott Mosaic. Den räknas ofta som den första grafiska webbläsaren på internet. Det är inte riktigt sant.

1994

Blink och marquee: nätets mest enerverande taggar

När allt annat på nätet var statiskt blev blinkande och rullande text omåttligt populärt.

1995

Shockwave player gör att du kan spela i webbläsaren

Shockwave utvecklas redan 1993, men det är två år senare när Shockwave player lanseras till Netscapes webbläsare som onlinespelen gagnas av programmet.

1995

Passagen och Torget startar – nu ska alla surfa via "portaler"

Att fungera som startsida för svenska internetanvändare har högsta prioritet för många sajter i webbens barndom. Passagen är en portal som gör anspråk på att vara den perfekta vägen in på nätet – allt ska finnas bara ett musklick bort.

Microsofts webbutmanare MSN
1995

Microsoft lanserar en webbdödare

Det heter The Microsoft Network och det ingår i Windows 95. Det är ett sätt att koppla upp sig mot nätet och det är ett program som till utseendet påminner om Windows "Utforskaren" och rymmer mappad information från internet.

1995

Gästboken: Lämna en hälsning!

Varje hemsida med självaktning måste ha ett sätt att kommunicera med sina besökare. På 90-talet skedde det med hjälp av gästboken.

Annica Tiger svensk internetpionjär
1996

Annica Tiger lär svenskarna att bygga egna hemsidor

Med nybörjaren i fokus drev Annica Tiger Sveriges största HTML-guide under 1990-talet. Genom den lärde sig många svenskar att bygga egna webbplatser och många gick också vidare till att göra det professionellt. Här kan du läsa en krönika Annika Tiger skrev för Internetmuseum 2015.

1996

Snabbmeddelanden börjar skickas – med ICQ

Uhoh! ICQ:s signaler vid meddelanden kan gå vem som helst på nerverna, och väcker kanske inte helt säkert nostalgiska känslor.

1996

Älskade hatade Flash

Vi har mycket att tacka grafik- och animationstekniken Flash för, även om den kanske hängde sig kvar lite väl länge i webbdesignens historia.

Skunk och Lunarstorm hemsidor
1998

Pyntade krypin gör svenskarna till HTML-proffs

Nog för att den personliga hemsidan ger webbdesignen en boost bland privatpersoner, men den breda spridningen av taggarnas möjligheter erbjuds med sociala nätverk som Lunarstorm, Skunk och Myspace.

2005

Svenskarna börjar blogga på allvar

En blogg är en slags nätdagbok. Många tidiga hemsidor innehöll kontinuerligt uppdaterade tankar och inlägg, men det var först när det kom verktyg för att enkelt publicera och organisera dem som bloggandet började ta fart.