.FILE 2G 3G 4G 5G
1991

Webben har en utmanare – Gopher vill sortera internet i mappar

Gopher, www:s kanske främsta rival, lanseras 1991 under ledning av Mark P. McCahill på University of Minnesota och namnges efter skolans maskot.

Själva surfandet genomförs genom att klicka på kategoriernas rubriker (till exempel USA), som tar en till nya underrubriker (till exempel New York). Systemet kräver därmed många klick för att komma fram. Även länkar till andras inlägg är tvungna att först kategoriseras.

Två textbaserade sökmotorer, Veronica och Jughead, används för att söka i de databaser som finns lagrade i Gophers system. Här kan du se hur Gopher kunde se ut.

Se intervju med svenske "Gopherkungen" Anders Gillner

Här kan du se en intervju med "Gopherkungen" Anders Gillner som Internetmuseum gjorde 2016

Så funkade Gopher

Kommunikationen sker via Transmission Control Protocol (TCP) som är det dataöverföringsprotokoll som används för huvuddelen av all kommunikation över internet. Enligt Gophers anhängare i dag är protokollet både mer effektivt och bättre organiserat än dagens www.

WWW går om Gopher

1994 går WWW om Gopher i popularitet. Anledningen till att Gopher inte vinner kampen mot webben kan bero på att University of Minnesota 1993 plötsligt ställer krav på betalning för att använda Gophers servrar, något som skrämmer bort många användare. En till förklaring är konkurrentens länksystem, som blir en succé i och med lanseringen av webbläsaren Mosaic.

Gopher-tjänster finns fortfarande. I november 2014 var antalet Gopherservrar i världen 144 stycken.

false
-