.FILE 2G 3G 4G 5G
1996

Snabbmeddelanden börjar skickas – med ICQ

Uhoh! ICQ:s signaler vid meddelanden kan gå vem som helst på nerverna, och väcker kanske inte helt säkert nostalgiska känslor.

Det är med ICQ som de flesta skickar snabbmeddelanden i slutet av 90-talet. Programmet är byggt av de fyra israelerna Arik Vardi, Yair Goldfinger, Sefi Vigiser och Amnon Amir som tillsammans startat företaget Mirabilis. De ser att Mirc inte används av vanliga webbanvändare, och gör en egen lösning. Resan från idé till färdigt program tar bara två månader.

ICQ (namnet står för I-seek-you) vinner snabbt mark och blir under en period ledande. Det är i meddelandefönstret som emoticons vinner mark, och förkortningar som LOL och BRB blir välanvända.

Alla användare får ett ICQ-nummer, en sifferrad som helst ska vara mycket kort. Den med ett sexsiffrigt nummer, eller till och med kortare, kan tjäna pengar på att sälja det via Ebay. Något som vissa fortfarande försöker göra. 1998 köps Mirabilis upp av American Online för 407 miljoner dollar. 2001 når tjänsten sin topp med över 100 miljoner användare.

Microsoft Live Messenger (först bara MSN) tar sedan över taktpinnen och ICQ-användningen avtar. Numera finns det oändligt många tjänster för den som vill skicka snabba meddelanden till sina vänner. Så som Google Talk, Facebook-chatten, Whatsapp, Skype och Snapchat.

Men ICQ har fortsatt att var stort i Ryssland, och har sedan 2010 ryska ägare. Faktum är att tjänsten kanske trots allt har en ljus framtid. 2014 var första året sedan det tidiga 00-talet som ICQ:s ökade i antalet användare, främst tack vare en ny smartphoneapp.

false
-