Webbdesignens fantastiska resa

Continue

Kan du tänka dig ett internet utan bilder, ljud, grafik och video? Nej, det är svårt. Men i webbens barndom var det ett faktum. Text, text och åter text var det som erbjöds. I den här utställningen följer vi utvecklingen från 1985 via HTML, CSS och gif-animationer till 2010 års mobilanpassade webb med responsiv design.

Den första webbsidan publicerades år 1991, men flera av de tekniker som användes är äldre än så. De tidigaste webbläsarna var väldigt enkla och hade bara tekniskt stöd för grå bakgrund, svart text och enkla bilder. Under 1990-talet kom webben att formligen explodera i färg, form och design i takt med att webbläsarna fick ny funktionalitet som tillät det.

1985

Du behöver inget annat än Anteckningar

Eftersom HTML, CSS, javascript och annat du använder för att skapa hemsidor bara består av ren text behöver du inget annan än Notepad för att webbdesigna.

1987

Evighetsanimationer i gif-format

Det mångsidiga gif-bilderna är perfekt för stora och små animationer. Ett format som lanserades långt innan webben var född.

skiljelinje
Sveriges första webbplats från 1993, Lysator.
1993

Här är Sveriges första webbplats

Vid Linköpings Universitet finns en datorförening som heter Lysator, som 1993 bygger sin egen server – den första i Sverige som registreras hos CERN. Där lägger de förstås också en egen hemsida.

Webbläsaren Netscape logotyp och webbläsarfönster
1994

Netscape: den första browsersuccén

Många är vi som tar våra första stapplande steg på internet tillsammans med Netscape och den animerade ikonen med de fallande stjärnorna.

tumnagel för video
1996

De första webbyråerna

Sverige har länge legat i framkant när det gäller datorer och IT och 1996 fick vi webbyråer. Bazooka tillhörde de allra första.

skiljelinje

Webbläsarnas tekniska utveckling tar fart

Under 90-talet tävlar webbläsartillverkarna med varandra om vilka nya funktioner som ska läggas in för att göra webben roligare att använda. Nästan varje månad kommer någon ny funktion och alla som bygger webbsidor runt om i världen skyndar att lära sig nya HTML-taggar och koder för att vara först med det senaste.

1995

Tabeller förändrar allt

När inget annat fanns att tillgå fick allt förpackas i tabeller. En typ av design som har hängt med länge.

1995

JavaScript gör webben roligare

JavaScript har vare sig med Java eller kaffe att göra. Men icke desto mindre något som varje webbutvecklare bör ha koll på. Om med java öppnade sig en värld av gästböcker, bildkaruseller och bmi-räknare.

Sociala funktioner innan sociala medier

Långt innan dagens sociala medier var uppfunna börjar entusiastiska hemsidesmakare lägga in funktionalitet på sina webbsidor som skapar en känsla av gemenskap eller ger möjligheten att se hur många som varit inne på sidan. Med hjälp av enkla så kallade "CGI-script" tar många framtida webbprogrammerare sina första stapplande steg inom programmering.

1995

Gästboken: Lämna en hälsning!

Varje hemsida med självaktning måste ha ett sätt att kommunicera med sina besökare. På 90-talet skedde det med hjälp av gästboken.

Alla kan publicera sig på webben

För första gången någonsin kan människor publicera vad de själva vill och nå ut till hela världen. Detta skapar något som liknar en folkrörelse, när massor av svenskar lär sig HTML och blir kreativa hemsidesskapare.

Skunk och Lunarstorm hemsidor
1998

Pyntade krypin gör svenskarna till HTML-proffs

Nog för att den personliga hemsidan ger webbdesignen en boost bland privatpersoner, men den breda spridningen av taggarnas möjligheter erbjuds med sociala nätverk som Lunarstorm, Skunk och Myspace.

1996

Älskade hatade Flash

Vi har mycket att tacka grafik- och animationstekniken Flash för, även om den kanske hängde sig kvar lite väl länge i webbdesignens historia.

skiljelinje

Tekniska begränsningar skapar kreativa lösningar

Den tidiga webben brottas med tidens tekniska förutsättningar. Långsamma modem, tidiga versioner av HTML som saknar designmöjligheter och mycket mer kräver det lilla extra av den som vill bygga hemsida på 90-talet.

1996

Sega modem ger sega bilder

När vi bara hade långsamma modem att koppla upp oss med var vi vana vid att bilder (för att vara petig: jpeg-bilder) på nätet först var väldigt pixliga, sedan lite mindre pixliga.

1996

Design med osynliga gif:ar

Idag har webbdesigners allsköns futuristiska hjälpmedel i verktygslådan, men innan CSS uppfanns var det inte lika enkelt att bestämma var på en sida ett objekt skulle placeras.

tumnagel för video
2001

Internet Explorer 6 – Webbutvecklingens bromskloss

00-talets mest spridda webbläsare var samtidigt webbutvecklingens största bromskloss. Säkerhetshåll, inkonsekvent, bristfällig och felaktig tolkning av CSS-regler, och konstanta krascher gjorde Microsofts webbläsare evigt hatad.

skiljelinje

Modern webbdesigns grundvalar

När CSS lanseras dröjer det några år innan tekniken blir vedertagen, men från slutet av 90-talet sker en allt snabbare utveckling av designmöjligheter för webbutvecklare.

2006

Platt design – bort med skuggorna

Nu börjar vi ha en sådan datorvana att vi inte längre behöver en bild på en papperskorg för att fatta var vi ska slänga våra dokument.

2008

HTML5 – film utan flash

Med HTML5 tar webben ytterligare ett kliv mot öppna multimediastandarder, bättre semantik och högre läsbarhet.

skiljelinje