WYSIWYG - men vad du ser är inte alltid vad du får
Det här med webbutveckling kan vara svårt, men om du inte vill skriva kod för hand kan du använda en WYSIWYG-editor istället.
Med en WYSIWYG-editor blir det du ser på skärmen också det färdiga resultatet. WYSIWYG står nämligen för ”what you see is what you get”, ”vad du ser är vad du får”. Det här är inget webb-specifikt begrepp utan även exempelvis Word är en WYSIWYG-editor. Konceptet bygger på att du ska slippa skriva särskilda instruktioner till programmet för att exempelvis skapa fetstil, eller i webbsammanhang göra länkar, formatering eller grafiska element.
Under internets barndom på tidigt 90-tal är WYSIWYG-editorn för att skapa hemsidor ett vapen i webbläsarkriget mellan Netscape och Microsoft. Med kontroll över hur webbsidor skapas kan företagen styra utvecklingen mot sidor som bättre passar deras webbläsare. Den första WYSIWYG-editorn för HTML-kod är WebMagic som lanseras 1994, men den som blir riktigt populär är FrontPage. Den släpps i oktober 1995 av företaget Vermeer Technologies och köps upp av Microsoft knappt tre månader senare för då svindlande 133 miljoner dollar.
1997 släpper företaget Macromedia WYSIWYG-editorn Dreamweaver som blir en populär editor under 90-talet. 2005 blir Dreamweaver del av Adobe när de köper Macromedia.
Idag har WYSIWYG-editorerna en marginell roll i webbutvecklingen. Problemet med dem var tidigare att de inte skapade konsekvent, standardiserad eller särskilt snygg kod. Detta har dock ändrats på senare år men de flesta som vill utveckla webbsidor kommer förr eller senare att behöva öppna motorhuven och lära sig från grunden. Det finns dock ett antal WYSIWYG-editorer för dig som vill testa, som Googles Web Designer, Microsofts Expression Web och nämnda Adobe Dreamweaver.