.FILE 2G 3G 4G 5G
webbläsare olika logotyper
1995

Webbläsarkriget – den eviga kampen om dominans på nätet

Från webbens födelse har ett våldsamt krig utkämpats om vilken webbläsare vi ska använda.

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee. Foto: Wikipedia.

Startskottet går när Tim Berners-Lee skapar den första webbläsaren WorldWideWeb i december 1990. Den döps snart om till Nexus och får regera fritt i drygt två år innan några verkliga konkurrenter dyker upp.

1993 lanseras ett antal webbläsare, bland dem Mosaic som snabbt blir väldigt populär. En av utvecklarna till Mosaic, Marc Andreessen, bildar företaget Mosaic Communications Corporation och släpper webbläsaren Mosaic Netscape, som senare blir Netscape Navigator. Den första stora webbläsarsuccén är född!

Netscape dominerar marknaden under mitten av 90-talet men när Internet Explorer lanseras gratis till alla Windows-användare i november 1995 blir det början på slutet för Netscape. Båda webbläsarna uppdateras i snabb takt och när Internet Explorer 4.0 lanseras i oktober 1997 tar releasefestdeltagarna med sig den tre meter höga IE-loggan som de haft på festen och placerar den på gräsmattan utanför Netscape-kontoret. Netscape-gänget svarar med att putta omkull e:t och pryda den med Mozilla-dinosaurien och en skylt med texten "Netscape 72, Microsoft 18", de aktuella marknadsandelarna för respektive webbläsare.

Men Microsofts marknadsdominans gör att de krossar Netscape med ren råstyrka. 2002 har IE en marknadsandel på ofattbara 96 procent. 2002-2005 regerar den nu ökända IE6 i ensamt majestät och Microsoft ser sig inte tvunget att göra några större uppdateringar. Netscape släpper sin källkod fri och 2004 skapar Mozilla-stiftelsen webbläsaren Firefox med den gamla koden. Firefox popularitet ökar stadigt och 2010 har de kring 30 procent av marknaden.

I mitten av 00-talet ger sig Apple och Google in i striden med sina respektive webbläsare Safari och Chrome. Google drar det längsta strået med sitt ekosystem och supersnabba uppdateringscykler och idag är Chrome marknadsledande med drygt 56 procent av datoranvändarna. Men då har vi inte ens börjat prata om det mobila browserkriget

false
-