Tidslinjeposter taggade med:

emoji

Antik kruka med en av världens första smiley-symboler på.
1700 F.v.t.

Smileyn! Antikt klotter, Ingmar Bergman, Forrest Gump och Harvey Ball

Den glada figuren som består av en mun och två ögon har anor ända tillbaka till antiken, men får sitt stora genombrott på 1960-talet när en frilansande formgivare tar ett uppdrag hos ett försäkringsbolag.

Scott Fahlman 1984.
1980-talet

PLATO, emotikoner och kaomoji – nu når smileyn våra skärmar

Amerikanen Scott Fahlman föreslår på en tidig form av internet användandet av två olika emotikoner för att förenkla digital kommunikation, vilket leder till en närmast outsinlig källa av kreativitet.

Ett urval av smileys från Smiley Company
1990-talet

Emotikonerna tar form?

När internet och sms blir allt mer vardag under 1990-talet blir också emotikoner och olika former av digitala känslouttryck mer populära.

Typsnittet Wingdings.
1990-talet

Wingdings och Dingbats – symboler som typsnitt

Om du öppnar Microsoft Word idag finns typsnittet Wingdings fortfarande kvar där – en gång ett populärkulturellt fenomen men nu nästan helt bortglömt. De lekfulla bildikonerna hade sin plats när MTV fortfarande visade musikvideor.

Ett urval av emojier från Softbank 1997
1997

Världens första emojier skapas

I november 1997 ser världens första emojier dagens ljus. Då släpper den japanska mobiltillverkaren Softbank en telefon där användarna kan välja bland 90 olika symboler. Många av dem används fortfarande i uppdaterade former.

1999

Shigetaka Kurita tar emojierna till massorna

Shigetaka Kurita skapar 176 emojier inför släppet av den japanska internettjänsten "I-mode". Nu tar det fart på riktigt och symbolerna sprids som en löpeld – men bara i Japan.

Apples vd Steve Jobs visar upp den första modellen av Iphone.
2008

Emojier dyker upp i Iphone – men bara för japaner

Apple släpper en ny version av sitt operativsystem till Iphone med inbyggt stöd för emojier. Men bara japanska mobilanvändare får tillgång till de tecknade figurerna.

2009

Den första emoji-romanen blir en översättning av Moby Dick

Fred Benenson lanserar Emoji Dick, ett projekt som översätter de 10 000 meningarna i Herman Melvilles klassiker Moby Dick till emojier.

Ett urval av emojier och Unicode-loggan.
2010

Unicode tar kommandot – äntligen en världsstandard

Organisationen Unicode standardiserar emojier vilket innebär att tjänster och program kan skapa egna emojier som syns även om ett meddelande skickas från ett annat operativsystem.

Språkrådets definition av emoji.
2012

Emoji tar plats plats när Språkrådet listar nya svenska ord

På Språkrådets årliga lista över nyord kan man i oktober 2012 hitta "emoji" som ett av de utvalda orden som fått bred användning i svenskan.

Skärmbild av webbplatsen Emojipedia.
2013

Emojierna får ett eget lexikon

Jeremy Burge skapar sajten Emojipedia, ett digitalt lexikon för emojier som snart blir den främsta destinationen för nyfikna att lära sig mer om de uttrycksfulla bildtecknen.

Martin Schibbye, journalist.
2013

Allt fler böcker och konstverk sammanfattas med emojier

Journalisten Martin Schibbye sammanfattar sin tid i fångenskap med enbart emojier i en uppmärksammad tweet.

Emoji som visar kalender och datumet 17 juli.
2014

Klart för en egen emoji-dag!

Jeremy Burge skapar högtiden World Emoji Day som hålls 17 juli varje år. Valet av datum bestäms efter hur kalenderemojin ser ut på en Iphone.

Emojisymbolerna för pistol, bomb och kniv.
2015

Olaga hot – med emoji

Antalet fall runt om i världen där domstolar behöver tolka innebörden av emojier ökar och snart börjar jurister slå larm.

Finlands egna uppsättning nationella emojier.
2015

Finland först med egna emojier

Bastubadare, hårdrockare och telefonen Nokia 3310 blir alla emojis när Finland blir först i världen med att lansera egna nationella emojier.