Tidslinjeposter taggade med:

Arpanet: nätet som blev internet

Arpanet (Advanced Research Projects Agency Network) var ett nätverk som grundades av forskningsavdelningen av amerikanska försvaret på 1960-talet. På 1970-talet växer nätverket då allt fler amerikanska universitet kopplas upp mot nätverket, och med tiden blir nätverket till det vi idag kallar internet.

1963

JCR Licklider formulerar idén om internet – ett "intergalaktiskt nätverk"

När uppfanns internet? MIT-forskaren och psykologen JCR Licklider föreslår ett "intergalaktiskt nätverk" där datorer över hela världen kan prata med varandra.

1963

Sovjet vill också – här är alla "internet" som aldrig förverkligas

Det är inte bara i USA som planer smids för att konstruera ett större datornätverk. Samma idéer finns på flera håll i världen.

Arpanet internets föregångare
1969

Starten på internet heter Arpanet

29 oktober 1969 skickas det första meddelandet mellan två datorer på Arpanet, föregångaren till dagens internet. Datorer har nu börjat prata med varandra och det första fröet till internet är sått. 

Världens första mejl skickades mellan de här två datorerna
1971

Världens första mejl skickas – mellan två datorer bredvid varandra

Världens första mejl skickas 1971 av Ray Tomlinson. Mejlet skickar han till sig själv, från en dator till en annan som står precis bredvid varandra. Alltsedan dess har mejl varit en av de populäraste kommunikationskanalerna på internet.

Tidas kontrollrum
1972

Svensk upptäckt byggs in i Arpanet

När det svenska elnätet digitaliseras inspireras man av Arpanet. Men allt går inte som det är tänkt. Det blir början på en bit svensk internethistoria – som når världen.

1972

Jake Feinler fungerar som internets informationscentral långt före Google

Elizabeth Feinler, mer känd som Jake, börjar jobba med internet redan 1972. I 19 år är hon sedan ansvarig för Network information Center, NIC, som fungerar lite som internets telefonkatalog och ett slags förhistoriskt Google på samma gång. 

1973

Arpanet blir äntligen ett internationellt nät – via Sverige

Fram till 1973 har Arpanet bara varit en angelägenhet för amerikanska försvaret. Men i och med en koppling till Norge (via Sverige) kan man för första gången tala om ett internationellt nät. Internet, kort och gott.

1973

Maze War blir det första FPS-spelet – och går att spela via Arpanet

Maze War är först i sitt slag 1973. Inte bara är spelet det första FPS-spelet (first person shooter), utan sannolikt även det första där man kan spela mot varandra via två olika datorer.

1976

Internetworking – två nät blir ett på en bar i Palo Alto

Det är en varm augustidag 1976. På ett av picknickborden på baren Rosottis i Palo Alto, Kalifornien, samsas de vanliga ölglasen i plast med en datorterminal om utrymmet. De sju personerna som är samlade runt bordet har ett mål. Att överföra information från ett nätverk till ett annat – en förutsättning för det internet vi har idag.

Karta över Arpanet, internets föregångare 1977
1978

Här blir internet INTE krypterat

Internet hade kunnat vara krypterat redan från början. Men amerikanska säkerhetstjänsten NSA tyckte inte att det var en särskilt bra idé.

1979

Usenet utvecklar mejllistorna – diskussionerna når utanför Arpanet

Studenterna Jim Ellis och Tom Truscott på Duke University känner ett behov av att diskutera. Och inte med varandra, utan med folk på grannuniversitetet University of North Carolina.

1982

Svenskarna får en tidig genväg till internet – via KOM-systemet

Arpanet är den amerikanska föregångaren till internet. 1982 kopplas KOM-systemet ihop med Arpanet, så att användare på båda systemen kan prata med varandra via mejlinglistor.

1983

Starten för "det riktiga internet" – Arpanet blir civilt och byter protokoll

Första januari 1983 går Arpanet, föregångaren till dagens internet, officiellt över till TCP/IP som standard, och det har använts sen dess, i lite uppdaterade versioner. Många anser att det datumet är starten för det "riktiga internet".

1984

Forskningsassistenten Ulf Bilting kopplar upp Sverige på internet

På försommaren 1984 kopplar forskningsassistenten Ulf Bilting upp Sverige mot internet. Han sätter då upp det första svenska IP-nätet – 192.5.50.0 – som ansluts till amerikanska Arpanet.