.FILE 2G 3G 4G 5G
1983

Starten för "det riktiga internet" – Arpanet blir civilt och byter protokoll

Första januari 1983 går Arpanet, föregångaren till dagens internet, officiellt över till TCP/IP som standard, och det har använts sen dess, i lite uppdaterade versioner. Många anser att det datumet är starten för det "riktiga internet".

TCP/IP är ett vanligt samlingsnamn på en uppsättning protokoll för hur kommunikation fungerar på internet. Namnet kommer av två av huvudprotokollen – TCP, Transmission Control Protocol, och IP, Internet Protocol – men det bygger på många lager av funktioner som hör ihop.

Skapas av Vint Cerf och Bob Khan

Protokollen, som skapades av amerikanerna Vint Cerf (som förklarar TCP i filmen nedan) och Bob Khan, gör det möjligt att snabbt skicka paket med information mellan anslutna datorer och nätverk. Systemet bygger på att nätverken inte kontrollerar informationen som skickas och är avgörande för framgången med internet. Det fungerar lite som posten, de struntar i vad du skickar och hur, bara paketet kommer fram.

Arpanet blir civilt och därmed internet

Första januari 1983 går Arpanet, föregångaren till dagens internet, officiellt över till TCP/IP som standard, och det har använts sen dess, i lite uppdaterade versioner. Många anser att det datumet är starten för det "riktiga internet".
Samtidigt som detta sker får militären ett eget MILNET-nätverk, och överlåter ARPANET till alla andra. Nätverket blir därmed "civilt" för första gången.

Internet har två födelsedagar

Även 29 oktober 1969 brukar räknas som internets födelsedag. Då lyckas forskare för första gången skicka ett meddelande mellan två datorer på Arpanet, nätet som alltså övergår till att bli internet första januari 1983.

false
-