.FILE 2G 3G 4G 5G
Världens första mejl skickades mellan de här två datorerna
1971

Världens första mejl skickas – mellan två datorer bredvid varandra

Världens första mejl skickas 1971 av Ray Tomlinson. Mejlet skickar han till sig själv, från en dator till en annan som står precis bredvid varandra. Alltsedan dess har mejl varit en av de populäraste kommunikationskanalerna på internet.

I slutet på 60-talet jobbar MIT-studenten Ray Tomlinson på forsknings- och utvecklingsföretaget Bolt, Beranek och Newman, bland annat med teknik relaterad till Arpanet, internets föregångare.

Tidigare fanns en funktion som kallas SNDMSG (send message) som möjliggjorde att skicka meddelanden mellan olika användare, fast på samma dator. Ray Tomlinson blir först med en lösning som gör att det går att skicka meddelanden mellan olika datorer och därmed har en av internets populäraste funktioner – e-posten – sett dagens ljus.

Redan nu används @

Ray är också mannen att tacka för @-symbolen i våra e-postadresser. För att identifiera mottagaren och datorn han skulle skicka meddelandet till la han nämligen in ett "@" mellan mottagare och datornamn, helt enkelt för att han tyckte att symbolen passade in bra där. Det här systemet – användarnamn - @ - datornamn – för att skicka mejl till andra användare utgör fortfarande idag, över 40 år senare, basen för e-post.

Efter att ha skickat det första mejlet till sig själv skickade Tomlinson ut information till alla användare på Arpanet om den nya möjligheten att skicka "elektronisk post" och mejlandet tog fart.

Snabbt började olika diskussionsgrupper kopplade till mejlinglistor bli populära. I slutet på 1970-talet fanns 17 sådana grupper, 1982 fanns 42 stycken varav den populäraste handlade om science fiction.

Sveriges första mejl

Två minuter över två på eftermiddagen, den 7 april 1983, tar datateknikern Björn Eriksen emot det som anses vara det första mejlet över internet till Sverige.

Hur många använder e-post?

E-post är fortfarande det kommunikationssätt på internet som används av flest internetanvändare. 2019 konstaterade rapporten Svenskarna och internet att 97 procent av svenskarna använde e-post, sju av tio uppgav att de gjorde det dagligen.

Mer om e-postens historia kan du läsa på Wikipedia.

false
-