.FILE 2G 3G 4G 5G
1994

BBS:er och Scenen: "Spelundrets rötter"

Ett inslag från SVT om BBS-er och Scenen.

"Vissa baser kan alla ringa till, men elitbaser är svårare att komma in på. Här krävs tester för att komma in", säger reportern. Elitvärlden kallas "Scenen", där grafiker, musiker, programmerare och crackers får plats. Det är en anonym värld som kräver lösenord. Och att piratkopiera är helt okej, enligt användarna. Här finns även porrbilder inskannade från tidningar.

Ibland träffas alla på konferens, där alla till sist får träffas och ansikte mot ansikte. "Jag har sett din demo – och så får man se personen i fråga!" utbrister en av de intervjuade killarna.

För det handlar bara om killar.

"En grabbig värld. I BBS-världen finns bara tjejer på skärmen", konstaterar reportern.

Nördarna har ännu inte fått sin revansch. Att säga att man håller på med datorer varje ledig stund är verkligen inget som man nämner om man träffar en tjej, konstaterar en av de intervjuade killarna.

Namnet "Scenen" kommer från crackerscenen, som ägnat sig åt crackning av spel och programvara på bland annat Commodore 64:n. I dag är kopplingen till spelindustrin stark, då många av Nordens största spelstudior grundats av personer från Scenen. Spellegendaren Fredrik Liljegren förklarar i en intervju med Kit:

"Hela det svenska spelundret har sina rötter i 80- och 90-talets demoscen. Dice, Avalanche, Starbreeze, Massive och nästan varenda större studio har antingen startats av personer från demoscenen, eller har utvecklare på chefspositioner som har sin bakgrund där. Där fanns en stolthet över det man gjorde, var det inte riktigt bra och kul så gjorde man om så att det blev bättre. Det är den synen på kvalitet som lagt grunden till alltihop om du frågar mig".

false
-