Tidslinjeposter taggade med:

BBS: datakommunikation innan internet

BBS - Bulletine Board System - var ett sätt för privatpersoner och företag att kommunicera digitalt via dator över telefonledningar, långt innan internet blev populärt i våra hem.

1978

Ett svenskt socialt nätverk startas – det revolutionerande KOM-systemet

1978 kan för första gången hundratals svenskar, både forskare och privatpersoner, koppla upp sig mot en dator och skriva till varandra i så kallade "möten". KOM-systemet, ett tidigt socialt nätverk är fött.

ABC 80 dator
1980

ABC-klubben startar en egen BBS

ABC-klubben är en datorförening som startar en BBS. Det är det första svenska ideella forumet som man kommer åt med modem.

1980

Det här är BBS – nätet innan webben

Innan webben finns de elektroniska anslagstavlorna. Du använder telefonen, slår ett nummer och så kopplas du upp mot en annan dator. Plötsligt kan du kommunicera med andra personer som ringt upp samma databas. Men bara en åt gången får plats, såvida inte datorn har fler telefonnummer.

Tidningen Wired omslag 1997
1985

Communityt The Well drar igång och diskussionerna pågår ännu

Namnet är The Whole Earth 'Lectronic Link, förkortat till The Well. Det är ett av världens äldsta ännu aktiva sociala nätverk.

1988

IRC bryter mark för chattandet

IRC, Internet relay chat, skapas av finske Jarkko Oikarinen i augusti 1988 på BBS:sen OuluBox.

Fidonet BBS
1989

Fidonet gör det smidigt att BBS:a

"Fidonet är alternativet för dig som är trött på 'newsgroups' och 'stökiga mailinglistor'. Fidonet är ljuset på andra sidan av internettunneln."

Legend of the red dragon
1989

Med BBS-spelen lirar du en och en – tillsammans

Innan webben finns BBS:erna. Och på BBS:erna går det att spela spel, till exempel Legend of the Red Dragon. Det är helt textbaserat, men inte mindre spännande för det.

1994

BBS:er och Scenen: "Spelundrets rötter"

Ett inslag från SVT om BBS-er och Scenen.

StingNet
1995

Expressens Stingnet lockar unga

StingNet heter Expressens egna forum på internet. Det är inte webbaserat utan kräver att du först laddar ner ett program, som du loggar in på efter att ha ringt upp det via modem.