Filmhistoriens första AI - maskinmänniskan "Maria" i Metropolis
Under 1900-talet blev både robotar och AI populära inslag att visa på film, med både goda och onda exempel.
Genom filmhistorien har robotar och AI porträtterats som både hjälpsamma och farliga, där de antingen hjälper människor eller hotar deras existens. Ofta har dessa människoliknande maskiner och intelligenta system använts för att spegla sin tids stämningar, samhällsfrågor och teknikutveckling.
Robotar har funnits på film sedan de tidiga stumfilmerna, men de första robotarna i filmhistorien kan knappast betraktas som artificiell intelligens. De var främst mekaniska, utan självmedvetenhet eller självständighet. Några exempel återfinns i filmerna Gugusse et l’Automate från 1897, The Mechanical Statue and the Ingenious Servant från 1907 och The Master Mystery från 1918.
En av stumfilmserans mest ikoniska robotar är maskinmänniskan “Maria” i Metropolis från 1927. Hon skapas av vetenskapsmannen Rotwang som en kopia av filmens godhjärtade och mänskliga Maria. Även om hon inte kan betraktas som en AI i modern mening, anses hon ofta vara filmhistoriens första skildring av artificiell intelligens. Detta beror på hennes förmåga att smälta in bland människor, imitera mänskligt beteende och agera självständigt – vilket hon utnyttjar för att orsaka kaos och splittring bland arbetarna som är förpassade till ett liv under staden.
HAL – filmvärldens mest kända dator?
1968 fick världen möta en av de mest kända "tänkande datorerna" i filmen 2001 – ett rymdäventyr. I filmen är datorn HAL 9000 konstruerad för att hjälpa astronauterna ombord på ett rymdskepp, men vänder sig emot besättningen.
I filmen är orsaken att HAL fått två motstridiga instruktioner och försöker följa båda. Dels har HAL fått hemlig information om uppdraget som inte får avslöjas. Samtidigt instrueras HAL att inte ljuga för besättningen. Datorns lösning på problemet blir helt enkelt att döda besättningen för att inte behöva ljuga för dem.
Både maskinmänniskan Maria och HAL är exempel på hur filmens värld – och människans fantasi – framställer artificiellt liv som något både hjälpsamt och skrämmande.
Mer AI på film
Det finns flera andra exempel på filmer med robotar och artificiell intelligens, som både har hyllats av kritiker och nått kommersiella framgångar:
Blade Runner (1982) – En science fiction-klassiker som utforskar frågor om identitet och moral i en dystopisk framtid där artificiella varelser, som kallas replikanter, gömmer sig bland människor.
Terminator 2: Domedagen (1991) – En actionfylld film där en avancerad människoliknande robot, Terminator, skickas tillbaka i tiden för att skydda en ung pojke från en annan ondskefull robot.
A.I. – Artificiell Intelligens (2001) – Filmen utforskar en androidpojkes strävan efter att bli "äkta" och vinna kärlek och acceptans från människor.
Her (2013) – Ett kärleksdrama där en ung man utvecklar en relation med Samantha, ett AI-baserat operativsystem.
Ex Machina (2014) – En psykologisk thriller där en ung programmerare utvärderar en avancerad kvinnlig robot som hålls fången, vilket leder till komplexa moraliska dilemman och existentiella frågor.
Lär dig mer
- Läs artiklarna om grunderna i AI - artificiell intelligens - på sajten Internetkunskap.