.FILE 2G 3G 4G 5G
Tidningsutklipp med reklam för filmen Metropolis.
1927

Filmhistoriens första robot heter Maria

Under 1900-talet blev både robotar och andra science fiction-teman populära att visa på film.

Under 1900-talet blev både robotar och andra science fiction-teman populära att visa på film.

År 1927 dök en "maskinmänniska" upp i Fritz Langs film Metropolis och blev därmed filmhistoriens första robot. Hon hette Maria, efter sin förebild, var människolik och kunde både tänka och röra sig helt på egen hand.

En av de mest kända AI-filmerna är 2001 – ett rymdäventyr, regisserad av Stanley Kubrick, från 1968. Filmen utforskar existentiella frågor om mänsklighetens plats i universum och relationen mellan människa och maskin, särskilt genom den tänkande datorn HAL 9000.

Några andra exempel på filmer med robotar och konstgjort intelligent liv, som både har hyllats av kritiker och nått kommersiella framgår är:

Blade Runner (1982) - En science fiction-klassiker som utforskar frågor om identitet och moral i en dystopisk framtid där artificiella människor, som kallas replicants, lever bland människor.

Terminator 2: Judgment Day (1991) - En actionfylld film där en avancerad robot, Terminator, skickas tillbaka i tiden för att skydda en ung pojke från en annan ondskefull robot, som skapats för att utrota mänskligheten.

The Matrix (1999) - I denna film upptäcker en människa vid namn Neo att hela mänskligheten lever i en virtuell värld skapad av intelligenta maskiner som har tagit över jorden. Filmen utforskar frågor om verklighet, mänsklighet och artificiell intelligens.

A.I. Artificial Intelligence (2001) - Regisserad av Steven Spielberg och baserad på en novell av Brian Aldiss. Filmen utforskar en androidpojkes strävan efter att bli "äkta" och vinna kärlek och acceptans från människor.

Ex Machina (2014) - En psykologisk thriller som följer en ung programmerare som utvärderar en avancerad kvinnlig AI, vilket leder till komplexa moraliska dilemman och existentiella frågor.

false
-