Sveriges första emojibok ges ut
I boken "Emoji – en historia om känslor, bajs och ett gult leende" spårar han emojins ursprung och söker svaret på hur de små japanska ikonerna på så kort tid lyckats bli en självklar del av våra liv.
På världsemojidagen 17 juli, år 2020 släpps den första boken på svenska som avhandlar ämnet emojier. Boken är skriven av Daniel Hånberg Alonso som också är curator för emoji-utställningen här på Internetmuseum. I boken "Emoji – en historia om känslor, bajs och ett gult leende" spårar han emojins ursprung och söker svaret på hur de små japanska ikonerna på så kort tid lyckats bli en självklar del av våra liv.
Emojier – ett nytt världsspråk?
Emojierna fortsätter att spridas över världen. De blir föremål för domstolars tolkningar och enas som en standard under Unicode. Också i Sverige blir bildsymbolerna alltmer självklara och för varje ny systemuppdatering i mobilen kommer nya emojier.
Vissa beskriver det som nästa steg i människans språkliga utveckling, andra menar att de fördärvar språket. Klart är att det finns något med emojierna som vi människor inte kan motstå. I dag används de av i stort sett alla internetanvändare på ett eller annat sätt.
I Hånberg Alonsos bok får läsaren följa med på en resa som börjar i antikens Turkiet och går via rymdkapplöpning, en kvinnlig radiolegend, musikgenren Acid House och antikapitalistiska serietecknare till japanska tonårstjejer och datanördar. Det är en historia om människans kreativitet och vårt ständiga behov av att uttrycka oss.