.FILE 2G 3G 4G 5G
1980-talet

PLATO, emotikoner och kaomoji – nu når smileyn in i våra skärmar

Amerikanen Scott Fahlman föreslår i början av 1980-talet på en tidig form av internet användandet av två olika emotikoner för att förenkla digital kommunikation, vilket leder till en närmast outsinlig källa av kreativitet.

Medan den glada figuren 🙂 slutligen fått namnet "smiley" i början av 1980-talet så hade de textbaserade känslouttrycken även fått en facklig term - emoticon. En sammansättning av de engelska orden "emotion icon". Kort kan en emoticon beskrivas som en illustrativ representation av ansiktsuttryck med hjälp av en kombination av enkla ASCII-tecken, såsom kommatecken, kolon, bindestreck och parenteser.

Från humor till dator
I tryck så dyker emotikoner upp som förslag på förenklad kommunikation redan på 1800-talet, oftast av humoristiska tidskrifter. Detta fortsätter även in under 1900-talet då olika versioner av emotikoner kan ses i både Harvard Lampoon och MAD Magazine, men längre än till humortidningar når de inte. Inte förrän datorerna kommer in i bilden. En tidig form av digitala emotikoner dyker upp först 1972 när datorsystemet PLATO IV släpps. Genom att skriva tecken ovanpå varandra kan användare skapa små grafiska figurer:

Emoticons på PLATO IV

Emotikoner på datorsystemet PLATO IV

En förmiddag i början på 80-talet
De uttryckssymboler vi emellertid är vana vid att se kan spåras till en förmiddag den 19 september 1982. Det är då som Scott Fahlman publicerar ett inlägg på ett internetforum hos Carnegie Mellon University, med ett förslag på hur man skulle kunna uttrycka känslor i text:

Scott Fahlman föreslår emotikon

Scott Fahlman föreslår emotikoner

Inom några månader så sprids dessa och många nya variationer på emotikoner över ARPANET och Usenet, föregångare till dagens Internet.

Kaomojin - den japanska emotikonen
I västerländska länder skrivs emotikoner vanligtvis sidledes, från vänster till höger, så att man behöver luta på huvudet för att läsa dem. I Japan tar en annan version av emotikon form som blir mycket populärare i den uppåtgående solens land - Kaomoji (顔文字; lit. 顔(kao)=ansikte, 文字(moji)=tecken). År 1986 exploderar kaomojin i det digitala Japan och till skillnad från de västerländska emotikonerna behöver man inte luta på huvud för att läsa dem.

^_^

<( -'.'- )> (alias Kirby)

t(-_-t)

"Emojier är fula"
När Scott Fahlman år 2012 intervjuas av den brittiska tidningen Independent om vad han tycker om emojier, som precis då börjat ta världen med storm, kallar han dem för fula. Han tycker att de "ruin the challenge of trying to come up with a clever way to express emotions using standard keyboard characters." Han tycker att kreativitet försvann. Det gör inte resten av världen som blir tokiga i emojier men när 1990-talet tar sina första stapplande steg har de uttrycksfulla ikoniska ikonerna ännu inte tagit form.

false
-