.FILE 2G 3G 4G 5G
Svartvitt porträtt av Frankensteins monster.
1818

Frankenstein blir den första "AI‑romanen"

Konstgjort liv har funnits länge som tema i litteraturen. År 1818 gav författaren Mary Shelley ut den banbrytande romanen Frankenstein.

I Frankenstein beskriver författaren Mary Shelley hur vetenskapsmannen Victor Frankenstein skapar en varelse från döda kroppsdelar som han sedan lyckas väcka till liv.

Frankenstein blir rädd för varelsen han skapat och flyr från laboratoriet. Monstret utan namn vandrar därför ensam omkring för att lära känna människorna i trakten och deras vanor. Men dess utseende skrämmer folk och alla som möter monstret reagerar med hat, rädsla och misstänksamhet. Varelsen bestämmer sig till slut för att hämnas på sin skapare för sitt eländiga liv.

(Public domain, Richard Rothwell - Scan of a print)
Porträtt av Mary Shelley. Bild från Wikipedia.

Frankenstein brukar räknas som en av de första science fiction-böckerna. Den har också kallats den första "AI-romanen" eftersom den tar upp temat med konstgjort liv, trots att begreppet artificiell intelligens inte användes när boken skrevs. Men Frankenstein handlar också om hur mänskligheten reagerar på det främmande och okända.

Frankenstein har blivit film flera gånger. I den kända filmatiseringen från 1931 väcks monstret till liv med hjälp av elektricitet från ett oväder.

Trailer till filmen Frankenstein från 1931.

Mer AI i litteraturen

Det finns många andra exempel på böcker som handlar om robotar och artificiell intelligens. Många har blivit omtyckta bästsäljare och andra uppskattade kultklassiker.

  • Pinocchios äventyr (1881) – Roman av Carlo Collodi om en trädocka som vill bli människa. Blev också en animerad Disney-film 1940.
  • Dune (1965) –  Välkänd roman av Frank Herbert som utspelas på ökenplaneten Arrakis många tusen år i framtiden. I boken är AI förbjuden teknologi och det talas om ett tidigare krig mellan människor och tänkande maskiner.
  • Liftarens guide till galaxen (1979) – Douglas Adams populära science fiction-komedi innehåller både den supersmarta, men deprimerade, roboten Marvin och en dator som kan besvara frågor om livet, universum och allting.
  • The Murderbot Diaries (2017) – bokserie av Martha Wells om ”SecUnit”, en cyborg i framtiden som hackar sig själv för att bli fri från människorna och kunna göra sina egna livsval. Men allra helst vill SecUnit sitta för sig själv och konsumera media.
  • Maskiner som jag (2019) – En roman av Ian McEwan som utspelar sig i ett alternativt 1980-tal där det redan finns internet, självkörande bilar och robotar. Boken skildrar en kärlekstriangel mellan roboten Adam och de två människorna Charlie och Miranda.
  • Klara och solen (2021) –  En science fiction-roman av nobelpristagaren Kazuo Ishiguro om tonårsroboten Klara som får i uppdrag att hålla en ensam människoflicka sällskap.
false
-