Eliza – den första chattbotten
ELIZA var en av de första chattbottarna och utvecklades av Joseph Weizenbaum mellan 1964 och 1967. Programmet skapades för att utforska kommunikation mellan människor och maskiner.
Eliza använder sig av mönsterigenkänning för att identifiera specifika ord och fraser i användarens inmatning. Programmet använder sedan substitution, vilket innebär att dessa ord och fraser byts ut mot andra för att skapa svar. Detta gjorde att ELIZA kunde delta i samtal och skapa en illusion av förståelse, trots att programmet inte förstod vad som sades överhuvudtaget.
Det mest kända skriptet i ELIZA hette DOCTOR och fungerade som en påhittad psykoterapeut som hela tiden svarade med enkla motfrågor.
Många uppfattade nog inte ELIZA som särskilt intelligent, men programmet var imponerande för sin tid. Det påstås också att tidiga användare, inklusive Weizenbaums sekreterare, tillskrev programmet mänskliga känslor, vilket förvånade honom.
Många akademiker trodde att ELIZA skulle kunna påverka människors liv positivt, och att programmet skulle kunna hjälpa läkare i deras behandling av patienter med psykologiska problem.
Den ursprungliga källkoden för ELIZA var länge försvunnen, men hittades sedan i universitetet MIT:s arkiv. Det har sedan publicerats på olika plattformar, till exempel archive.org, där man kan testa ELIZA direkt i webbläsaren.
ELIZA blev en mycket populär demonstration för hur en framtida artificiell intelligens skulle kunna prata med oss och många av dagens chattrobotar är inspirerade av Eliza, även ChatGPT.
Lär dig mer
- Läs artiklarna om grunderna i AI - artificiell intelligens - på sajten Internetkunskap.
- Lyssna på poddavsnittet "Vad är ChatGPT" från podden Dumma frågor om internet.
- Se videoklippet "Hur funkar ChatGPT och generativ AI?" på Youtube.
- Läs om "Generativ AI" på Internetkunskap.