.FILE 2G 3G 4G 5G
2011

Datorn Watson vinner frågesporten Jeopardy

Att vinna i schack är komplicerat, men det är något som passar datorer väldigt bra eftersom det går att räkna ut alla möjliga drag matematiskt.

Nästa milstolpe i artificiell intelligens inträffade när IBM:s superdator Watson, år 2011, vann den amerikanska tv-frågesporten Jeopardy mot två av tävlingens bästa mänskliga spelare.

För att göra detta använde Watson så kallad natural language processing (NLP) för att analysera och tolka de frågor som ställdes i Jeopardy. NLP hjälpte Watson att förstå innebörden av frågorna och hitta relevanta svar i sin stora databas.

En annan viktig teknik som Watson använde var maskininlärning. Genom att träna på stora mängder data kunde Watson förbättra sin förmåga att förstå frågor och ge korrekta svar.

Förutom NLP och maskininlärning hade Watson en enorm databas med information. Denna databas innehöll fakta från många olika ämnesområden, vilket gjorde det möjligt för Watson att svara på frågor om nästan vad som helst. Watson kunde också hantera flera uppgifter samtidigt. Detta innebar att Watson kunde analysera en fråga och söka efter svar i sin databas mycket snabbt. Genom att bearbeta information parallellt kunde Watson svara på frågor inom några sekunder.

Watson var inte uppkopplad mot internet under tävlingen.

false
-