.FILE 2G 3G 4G 5G
2022

ChatGPT får användare att tro att den förstår dem

Den 30 november 2022 släpptes programmet ChatGPT till allmänheten. Det blev en chockvåg över internet när många för första gången kunde testa att chatta med en modern version av AI.

Företaget OpenAI hade funnits sedan 2015, och ChatGPT använde en språkmodell som funnits i flera år. Ändå blev det nästan en magisk känsla att för första gången uppleva datorn som smart nog att förstå frågor och kunna svara på dem.

Men många blev oroliga för att ChatGPT skulle kunna göra det enkelt för skolbarn att fuska på prov, eller att de som jobbar med att skriva text ska bli arbetslösa. Innan ChatGPT släpptes hade många människor helt enkelt inte riktigt förstått hur långt utvecklingen av artificiell intelligens hade kommit. Nu blev det plötsligt både otäckt och spännande att fundera på hur världen kommer att förändras av den nya tekniken.

ChatGPT är ett exempel på generativ AI, det vill säga AI-verktyg som kan skapa nytt innehåll som text, ljud eller bild utifrån den data som verktyget har lärt upp sig på.

Nu finns en uppsjö av olika generativa AI-verktyg. Dall-E och Midjourney är två tidiga exempel som kan skapa imponerande bilder. Men de får även en del konstnärer och tecknare att se rött. Anledningen är att de använder tillgängliga bilder på nätet som grund för att generera sina verk. Frågan om upphovsrätt är också oklar, vilket bland annat gör att bildbanken Getty Images förbjuder uppladdning av AI-genererade bilder.

false
-