.FILE 2G 3G 4G 5G
Porträtt av Erik Sandewall.
Foto av Magnus Johansson/Linköpings universitet 
1975

Erik Sandewall blir Sveriges första AI-professor

Erik Sandewall är en av de mest framstående pionjärerna inom AI-forskning i Sverige. Han spelade en avgörande roll i att introducera och etablera artificiell intelligens som ett akademiskt forskningsområde i landet.

1975 blev Erik Sandewall professor i datavetenskap med AI som specialitet vid Linköpings universitet. Han kallas därför ofta för Sveriges första AI-professor.

I juli 2023 intervjuades Erik Sandewall om sitt liv och sin karriär i tidningen SvD Närlingsliv. Bland annat fick han en fråga om ChatGPT, som han kommenterade så här:

– När man i dag tittar på Chat GPT och liknande tjänster kan jag inte bortse från tanken att det vi ser nu har närmast leksakskaraktär. Det är kul att prova men inte så mycket mer än så.

Han uttalade sig också om potentiella faror med AI i framtiden. En risk han såg handlar om att AI kan används av stater för att övervaka och åsiktsregistrera sina medborgare. En annan risk är att AI kan användas för att påverka människors verklighetsuppfattning och bidra till att dra in folk i extremism.

Erik Sandewall avled den 5 april 2024 efter en kort tids sjukdom.

Lär dig mer

false
-