.FILE 2G 3G 4G 5G
Svartvitt porträtt av Frankensteins monster.
1818

Frankenstein blir den första "AI‑romanen"

Konstgjort liv har funnits länge som tema i litteraturen. År 1818 gav författaren Mary Shelley ut den banbrytande romanen Frankenstein.

I Frankenstein beskriver författaren Mary Shelley hur vetenskapsmannen Victor Frankenstein skapar en varelse från döda kroppsdelar som han sedan lyckas väcka till liv.

Frankenstein blir rädd för varelsen han skapat och flyr från laboratoriet. Monstret utan namn vandrar därför ensam omkring för att lära känna människorna i trakten och deras vanor. Men dess utseende skrämmer folk och alla som möter monstret reagerar med hat, rädsla och misstänksamhet. Varelsen bestämmer sig till slut för att hämnas på sin skapare för sitt eländiga liv.

(Public domain, Richard Rothwell - Scan of a print)
Porträtt av Mary Shelley. Bild från Wikipedia.

Frankenstein brukar räknas som en av de första science fiction-böckerna. Den har också kallats den första "AI-romanen" eftersom den tar upp temat med konstgjort liv, trots att begreppet artificiell intelligens inte användes när boken skrevs. Men Frankenstein handlar också om hur mänskligheten reagerar på det främmande och okända.

Frankenstein har blivit film flera gånger. I den kända filmatiseringen från 1931 väcks monstret till liv med hjälp av elektricitet från ett oväder.

false
-