Internetworking – två nät blir ett på en bar i Palo Alto
Det är en varm augustidag 1976. På ett av picknickborden på baren Rosottis i Palo Alto, Kalifornien, samsas de vanliga ölglasen i plast med en datorterminal om utrymmet. De sju personerna som är samlade runt bordet har ett mål. Att överföra information från ett nätverk till ett annat – en förutsättning för det internet vi har idag.
Vid den här tiden heter internet Arpanet och drivs av den amerikanska militären. I mitten av 1970-talet är cirka 60 olika platser uppkopplade – främst lärosäten och militära anläggningar. Men målet med nätverket är att det ska kunna nå långt utanför amerikanska gränser – till alla de platser i världen där USA har militär närvaro, för det krävs två saker; att bygga ett trådlöst nätverk som klarar att skicka information till alla kuggarna i USA:s militära maskineri med hjälp av radio eller satellit, samt att koppla samman de trådlösa nätverken med Arpanet så att stordatorerna på de fasta förbindelserna kan vara till nytta för soldater i fält.
För att det ska gå behövs något som forskarna benämner Internetworking – att få olika nätverk att "prata" med varandra. Det är en gigantisk utmaning, vid tiden finns flera olika nätverk som alla pratar olika språk. Att överföra information från ett till ett annat kan jämföras med att skicka ett brev på finska till någon som bara kan svenska och hoppas att hen ska förstå.
Forskarna som samlats på Rosottis ska försöka skicka paket med information från terminalen på picknickbordet via radiosignal till en kontorsbyggnad i Menlo Park. Radiosignalerna de skickar iväg fångas upp av en förstärkare på en närliggande bergstopp som hjälper signalen att nå ner till kontorsbyggnaden. Det är här i kontorsbyggnaden den verkliga utmaningen börjar – de inkommande informationspaketen ska nu överföras från radionätverket till Arpanet och omvandlas till elektriska signaler. För att åstadkomma detta behöver informationen genomgå en förvandling och byta form samtidigt som innehållet är det samma (ungefär som att vatten kan vara både is, flytande och ånga). Tekniken som ska åstadkomma detta har utvecklats av två forskare vid myndigheten Darpa, Vint Cerf och Bob Kahn, och kallas TCP/IP. TCP-protokollet och IP-protokollet möjliggör att datorer kan kommunicera med varandra över internet.
Den 27 augusti 1976 visar det sig funka så bra att informationen (tusentals ord) sedan kan färdas vidare intakt i en telefonlina ytterligare 3000 miles till en dator i Boston. Internet fungerade. Forskarna går vidare till att ansluta ett tredje nätverk, vilket lyckades ungefär ett år senare och resten är, som det brukar heta, historia.
Det som är smått fantastiskt är att TCP/IP fortfarande, 40 år senare, är det protokoll som används för att överföra information på internet. Don Nielson som ledde experimentet på Rosottis 1976 menar att det är på grund av att det är en militär uppfinning; den amerikanska militären finns överallt och därför var internet tvunget att också göra det. Protokollet TCP/IP designades därefter.