.FILE 2G 3G 4G 5G
1994

Mats Brunell – spinndoktorn bakom Sveriges IT-boom

Mats Brunell, har du hört namnet förut? I den svenska internethistorien är han en tungviktare. Han spökskrev det som blev statsministern Carl Bildts IT-tal, han drev supernätverket Nordunet och bidrog på 90-talet till att skolorna utrustades med datorer.

Själv vill han helst bli ihågkommen som "Rebell-Brunell", som inför politiker och Ericssonchefer inledde ett anförande med orden: "Ingenting av det de sagt är sant." Konferensen handlade om internets framväxt och framtida betydelse, och det blev Mats Brunell som fick rätt.

Han har haft ett finger med i nästan alla viktiga skeden inom den svenska internethistorien. Det märker inte minst den som plöjer igenom standardverket "De byggde internet i Sverige."

– Om det ska hända något måste någon göra något, sammanfattar Mats Brunell i intervjun med Internetmuseum.

Snabbversionen är lång och innehåller många förkortningar.

Häng med nu. Mats Brunell jobbade på datacentralen QZ bland annat med Sunet och X.25, blev indragen i nordiska programmet NORDUNET (ej att förväxla med NORDUnet, som blev nätet) som projektledare tillsammans med Einar Løvdal från Norge. Han var några år senare med och startade initiativet Basnät -90 med syfte att etablera internettjänster utanför den akademiska nätet SUNET.

Detta blev Swipnet, ett namn som Mats myntade, och medverkade i att skapa SNUS – användarföreningen som hjälpte operatörerna med uppbyggnaden. Han ledde sedan Siren-initiativet, med etablering av IT-forum runt om i landet, som ledde till etableringen av den första IT kommissionen.

Nu började han rikta sig mot politikerna.

– Pitchen var potentialen i att Sverige skulle kunna bli ett viktigt land för teknikutvecklingen. Detta genom att använda internet utveckla näringsliv och förbättra offentlig verksamhet och utbildning. Och att det här måste ske i symbios över tiden i en Innovations-modell.

Visionen utgjorde underlaget till det som blev Carl Bildts IT-tal, Mats Brunell fixade strax efteråt dennes mejlande till Vietnams regeringschef, såg till att ministrar fick en workshop i internet, jobbade för KK-stiftelsen och ordnade därigenom med datorer i skolorna. Han mässade även internets lov i aulor runt om i landet, startade ISOC i Sverige, och blev sedan bredbandsmissionär.

Numera ägnar han sig åt hållbar utveckling. Även här är målsättningen hög.

– Jag har förhoppningar om att få bidra på samma sätt som vi gjorde för internetutveckligen, men helst så det också blir "rätt" denna gång.

55 minuters filmad intervju med Mats Brunell är en klok tidsinvestering. För här skildras nästan hela den svenska internethistorien.

false

-