.FILE 2G 3G 4G 5G
1997

Curl-grundaren Daniel Stenberg skapar internets budbärare

Använder du internet? I så fall har du hjälp av Daniel Stenbergs verktyg, cURL, många gånger varje dag. 10 miljarder installationer räknar han det själv till. Internetmuseum riktar strålkastarljuset på den svenske Internetpionjären för att prata open source, C64, Polhemspris och drivkrafter.

– Väldigt snabbt kom jag fram till att det var det roligaste som finns. Grejen var att styra datorn, och få saker att hända på det sättet man själv vill. Det är fortfarande roligt.

Bröderna ingår i den så kallade demoscenen och gruppen Confusing sollution, som innehåller personer som på olika sätt försöker modifiera program och spel på C64. Veckor kan läggas på att göra en grafisk förändring med studsande bollar i ett intro, utan annat syfte än att det var spännande. Pengar är aldrig drivkraften.

– Jättemånga vänner från den tiden har lyckats hur bra som helst senare. Många lärde sig något viktigt här. Det la grogrunden som man kunde bygga en karriär på. Men det tänkte jag absolut inte på då. Jag gjorde saker för att fortsätta göra saker som jag tyckte var kul.

Fritidssysslan blev Curl
Under årens lopp har Daniel Stenberg haft flera anställningar, bland annat hos IBM och hos Frontec Railway som utvecklade säkerhetssystem för järnväg, men det är framförallt på fritiden som han utvecklat det som gjort honom till en internetpionjär. Efter C64 börjar han på kvällarna utveckla en texteditor till Amiga.

– Jag har alltid programmerat på fritiden, även när jag började jobba. Mitt vanliga schema innehåller två timmar på kvällen. I princip är det samma schema sen tonåren. Jag gör det fortfarande, fastän jag jobbar heltid.

Han chattar mycket på IRC-kanaler om just Amiga och börjar att skriva en egen bot. Den fungerar hyggligt och användarna kunde ställa frågor till den och få svar.

– Det fanns en internationell publik på de här kanalerna, och ibland pratade vi priser på saker. Jag tänkte att vår bot kunde hjälpa till med valutakonvertering. Då behövde man ladda ner valutakurser. Det här var 1996 och då fanns webbsidor med såna listor. Allt jag behövde var ett verktyg som gjorde det varje dag. Men hur skulle jag göra det?

Det är så här Curl blir till. Curl är ett program som fungerar lite som en kombinerad budbärare och tolk som får olika typer av system att prata med varandra. 1996 finns ett liknande program som hette HTTPget, som utvecklats av en brasilianare, men det kunde inte riktigt göra jobbet som Daniel Stenberg behöver få gjort för sin chatbot.

– Det funkade inte riktigt så jag fick putsa till den. Så gjorde jag så valutakurserna kunde laddas ned till min bot.

Snart tillförs nya funktioner, bortom valutakurser och botar. Daniel tar över Httpget, vars utvecklare inte är särskilt intresserad av att arbeta mer med programmet. När Gopher läggs till byter det namn till URL-get, och när FTP förs in blir namnet Curl, alltså "see-URL". Hela tiden med öppen källkod.

– Det var självklart. Jag ville dela med mig. Jag hade inte en tanke att det skulle göras på annat sätt. Jag ville ha gemenskapen som gjorde att det kunde bli någonting, tillsammans.

Det går sakta framåt, men sen hänter något som får farten i utvecklingen att trissas upp: 2001 läggs biblioteket Liburl in.

– Det gör att fler program får fler möjligheter att överföra data, med ett API som man kan bygga in i sina applikationer. Då tar det fart. En av de första var PHP som byggde in Curl. Det märktes att det blev ett större intresse, och fler buggrapporter. Men ingen natt-och-dag-skillnad

Utvecklingen har skett gradvis
Till skillnad från exempelvis en framgångsrik startup – som flyttar till större lokaler och anställer folk – syns inte framgång för ett program med öppen källkod alltid mer än i siffror. Under åren har valutakonverteraren blivit en viktig kugge i internets maskineri. Du använder det varje dag du är ute på internet. Alla mobiler och plattor, datorspel, Spotify, moderna bilar, Facebook, Windows 10 och Mac OS. Curl är överallt.

Hela tiden är Daniel Stenberg ledare för utvecklingen, från sin bostad i Huddinge, ihop med ett team 10-20 frivilliga från hela världen.

– Men min vardag ser ut på samma sätt. Allt är open source och publiceras gratis online. Det är fortfarande samma projekt.

Men det har märkts vid några tillfällen utanför skärmen. När han ansöker om ett jobb på Mozilla flyger han över till Silicon Valley. Sju intervjuer väntar men istället för tuff utfrågning blir besöket ett segertåg, där utvecklarna i Kalifornien ser som en ynnest att få träffa skaparen av ett av världens mest använda program. Han får jobbet.

– Då kändes det verkligen som om jag lyckats med någonting.

Polhemspriset
2016 vinner Daniel Stenberg Polhemspriset för sitt arbete med Curl. En av fördelarna med priset är att det gör det lättare för honom att förklara för omgivningen vad han ägnat sig åt under alla års arbete framför skärmen.

– Curl är så abstrakt. Få förstår vad det är. Jag väntar mig inte att folk ska förstå. Det är en av de största vinsterna med priset, att det på något vis legitimerar allt arbete jag utfört.

Sedan några år tillbaka arbetar han nu heltid med att utveckla Curl, för ett företag specialiserat på support kopplat till programmet. Hobbyverksamheten har blivit ett arbete.

Framtiden då, finns det ett slut för Daniel Stenbergs arbete med Curl?

– Jag fortsätter gärna att jobba så länge jag tycker att det är kul. Jag har aldrig tittat långt framåt utan jag kör på. Det finns ett gäng saker jag vill göra och det är dem jag jobbar med. Det finns verkligen ingen deadline. Det här tar aldrig slut.

false
-