.FILE 2G 3G 4G 5G
Klamydiabrevet
2010

"Sveket" – inlägget som skakar regeringen

Valrörelsen går in i sitt absolut slutskede när ett blogginlägg plötsligt är på väg att fälla regeringen. Inlägget, med rubriken "Sveket", sprids inte främst via traditionell media – utan via Facebook.

Emelie Holmquist skriver den 15 september 2010 ett inlägg på sin blogg Klamydiabrevet. Hon berättar om sin sjuka mamma Annica Holmquist som blivit utförsäkrad av Försäkringskassan. Istället uppmanas hon av myndigheten att sälja sin lägenhet innan hon kan få ekonomisk hjälp.

Emelie avslutar inlägget med orden: "Det är som skojfriska personer säger, enda giltiga skälet till frånvaro är egen begravning. Det är vad Alliansen säger också. Men de skojar inte. Detta är Sverige 2010, under borgerligt styre. För mig är inte detta vilket val som helst. Det handlar inte om abstrakta plånboksfrågor eller ens rena ideologiska ståndpunkter egentligen. Det handlar om en människa och hennes rätt till värdighet."

Inlägget sprids i rasande fart i sociala medier. Det finns snart inte ett Facebookflöde som inte länkar till Emelie Holmquists text. Och då reagerar även traditionell nyhetsmedia, både i Sverige och utomlands. Bara dagar återstår till valet och statsminister Fredrik Reinfeldt, M, får i de avslutande partiledardebatterna plötsligt svara på frågor om Annica Holmquists fall, snarare än det man pratat om tidigare: jobben. De sista dagarna knappar oppositionen också in rejält på regeringen, där blogginlägget tros spela en viktig roll.

Alliansen vinner till sist valet, men lovar att förändra reglerna för utförsäkrade. Försäkringskassan ändrar sig också senare i fallet.

• Aftonbladet 2010: Annicas svåra öde är Reinfeldts mardröm
Sveriges Radio 2014: Blogginlägget som skakade valrörelsen

false
-