.FILE 2G 3G 4G 5G
Fidonet BBS
1989

Fidonet gör det smidigt att BBS:a

"Fidonet är alternativet för dig som är trött på 'newsgroups' och 'stökiga mailinglistor'. Fidonet är ljuset på andra sidan av internettunneln."

Så introduceras besökarna till svenska Fidonet, som beskrivs som ett "mycket enkelt men ändå mycket stort och trevligt sätt att träffa människor på". Och det är precis det som är poängen.

Redan 1984 startas det internationella datornätverket av Bostonbaserade Tom Jennings, med hjälp av BBS-programmet Fido. Med Fidonet kopplas flera BBS:er ihop, och gör det möjligt att skicka mejl mellan varandra, fildela och delta i publika konferenser. Som störst är det, inte helt förvånande, i mitten av 90-talet innan webben slår igenom på bred front.

Genom Fidonet behöver användarna inte heller ligga uppkopplade mot BBS:er i flera timmar. Till skillnad mot webben är Fidonet tillverkat för att minimera kostnaderna för användarna, och ett skickat mejl via nätverket kan därför ta flera dagar att nå sin mottagare. Alla som är med i Fidonet måste också ta emot och vidare­befordra med­delanden från andra medlemmar minst en timme varje dag.

Utomlands används systemet fortfarande på platser där internet inte är utbyggt.

Ett textarkiv med svenska diskussioner från 1989 finns fortfarande sparat.


Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Ulf Hedlund och Christian Stödberg. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-