.FILE 2G 3G 4G 5G
1980

Det här är BBS – nätet innan webben

Innan webben finns de elektroniska anslagstavlorna. Du använder telefonen, slår ett nummer och så kopplas du upp mot en annan dator. Plötsligt kan du kommunicera med andra personer som ringt upp samma databas. Men bara en åt gången får plats, såvida inte datorn har fler telefonnummer.

Legend of the Red Dragon släpptes 1989 och var ett av de absolut populäraste BBS-spelen. Till höger: Skärmdump på DOSCIM som användes till CompuServe, den första kommersiella amerikanska onlinetjänsten.

Listor med BBS-nummer spreds i datortidningar. Ibland fanns det restriktioner, så som att numren endast var åtkomliga på nattetid. Foto: http://bit.ly/1eaJxUp

Lätt förenklat är en BBS (bulletin board system) ett community där du kan diskutera med andra, skicka internmeddelanden och ladda hem filer.

Några foton finns det inte plats för, men med hjälp av ANSI-grafik (lite som text-tv) går det att åstadkomma hyfsat avancerade bilder ändå. Om du som läser det här sitter på en gammal ANSI-grafik, posta gärna i kommentarsfältet!

Den första BBS:en heter CBBS (computerised bulletin board system), läggs upp 1978 och har sin bas i Chicago. I takt med att fler personer får tillgång till egna datorer (i synnerhet Amiga) och modem blir BBS:erna fler även i Sverige.

ABC-klubben får BBS

1980 startar KTH:s datorförening ABC-klubben (döpt efter en datormodell från Luxor) en egen BBS. ABC-klubbens BBS är det första svenska ideella forumet som man kommer åt med modem.

Fidonet kopplar ihop världen

På åttiotalet och fram till webbens genombrott blir BBS:er som Permobas, QZ-Kom, TP44 och Computext tongivande, och utöver dem startas hundratals andra av svenska privatpersoner, många av dem anslutna till det gemensamma nätverket FidoNet. För många användare blir de elektroniska anslagstavlorna ett sätt att lära känna personer från andra delar av landet – och världen.

Genom att BBS:erna ringde varandra i ett intrikat hierarkiskt system kunde meddelanden färdas från en BBS till vilken annan BBS som helst. Det kunde dock ta dagar, ja till och med veckor, innan meddelandet kom fram. Allt beroende på hur många "hopp" meddelandet skulle göra innan det nådde sin destination.

BBS-lagen

BBS:erna ger även upphov till BBS-lagen, alltså lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, som kommer till efter ett bråk där en journalist antyds vara KGB-agent. Skribenten döms till böter, men samtidigt regleras vem som ansvarar för det som skrivs på forum på nätet. Den innebär bland annat att den som ansvarar över ett forum ska hålla koll på innehållet regelbundet.

Se Internetmuseums film om BBS:er

2017 gjorde Internmuseum en kortfilm om svenska BBS:er i samarbete med filmaren Simon Klose. Se filmen och möt några av den svenska BBS-scenens entusiaster:


Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Edmund England. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false

-